Baldassare Longhena, unul dintre cei mai importanti exponenti ai arhitecturii baroce venetiene, a lucrat in cea mai mare parte in Venetia, lasand in urma constructii impresionante care si astazi incanta vizitatorii acestor locuri, si e de ajuns, de pilda, sa priviti magnifica Biserica Santa Maria della Salute pret de cateva momente, chiar si fara un ochi de cunoscator in ale arhitecturii, pentru a intelege maretia operei acestui arhitect.
 
Viata si opera
———————————————————————————————————————————————————–
Nascut in Venetia, in 1598, intr-o familie umila provenita din localitatea Longhena (provincia Brescia), Baldassare Longhena avea sa fie singurul invatacel al unui alt celebru arhitect, Vincenzo Scamozzi.

Furand de la Scamozzi tainele acestei arte, pe care, la randul lui, acesta le mostenise de la mentorul sau, Andrea Palladio, Longhena avea sa-i continue munca intr-un stil marcant, ducand mai departe o traditie arhitectonica venetiana de secole, si imbogatind-o, in acelasi timp, cu elemente si influente noi.

Dupa moartea lui Scamozzi, Longhena va termina lucrarile incepute de acesta la Procuratie Nuove – ansamblul de cladiri din partea sudica a Pietei San Marco, urmand sa se dedice apoi propriilor sale proiecte.

Prima mare lucrare obtinuta de Baldassare Longhena va fi Catedrala din Chioggia, Santa Maria Assunta, inceputa in 1624, iar cea mai importanta ramane constructia Bisericii Santa Maria della Salute, pe care o va incepe in 1631 si care va fi terminata abia in 1687, la cinci ani dupa moartea sa.

Printre cele mai frumoase biserici ridicate de Baldassare Longhena, se numara Chiesa dell’Ospedaletto (Santa Maria dei Derelitti) si Chiesa degli Scalzi (Santa Maria di Nazareth), constructia acesteia din urma fiind finalizata de Giuseppe Pozzo, in 1689, dupa moartea lui Longhena.

Dintre palatele care umbresc Canal Grande, cele mai de seama creatii ale lui Longhena sunt Ca’ Rezzonico, Ca’ Pesaro, Palazzo Belloni Battagia si Palazzo Giustinian-Lolin, toate cu fatade sculptate in marmura, bogat decorate, exemple masive ale arhitecturii baroce venetiene.

Printre altele, Longhena va mai construi si Capela dedicata cardinalului Francesco Vendramin, din incinta Bisericii San Pietro di Castello, Palazzo Zane Collalto din San Polo, Villa Paccagnella din Conegliano si va completa cu un corp central Villa Angarano din Bassano del Grappa, constructie initiata de Andrea Palladio.

Dintre colaboratorii obisnuiti ai lui Longhena, ii putem aminti pe Giuseppe Sardi, raspunzator pentru superba fatada a Bisericii Santa Maria degli Scalzi, Bernardo Falconi, sculptor recunoscut pentru statuia celor doi atlasi de pe Punta della Dogana, si pe Antonio Gaspari, student eminent al maestrului.

Pe 18 februarie 1682, Baldassare Longhena moare la Venetia, in orasul caruia i-a dedicat intreaga viata. Pasii lui raman adanc imprimati in aceasta zona iar cei interesati de arhitectura, aflati in vizita la Venetia, ii pot urmari usor.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Nume: Baldassare Longhena
A trait intre: 1598 – 18 Februarie 1682
Profesie: Arhitect
Stil arhitectonic: Baroc

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.