Cand priviti spre La Giudecca, dinspre Zattere, privirea va este atrasa, in primul rand, de splendida creatie a lui Andrea Palladio, Chiesa del Santissimo Redentore.
Biserica, cunoscuta in limbaj popular ca Il Redentore (Mantuitorul), impresioneaza, in primul rand, de la departare, prin conceptia masiva, insa numai dupa ce ajungeti in fata ei, pe malul insulei mai sus amintite, veti reusi sa descoperiti detaliile care completeaza una dintre cele mai valoroase creatii arhitectonice ale renasterii venetiene.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Dupa incheierea epidemiei de ciuma din 1575-1577, plaga care a ucis peste 50,000 de venetieni, Senatul Republicii a decis construirea unei biserici care sa celebreze sfarsitul flagelului si sa aduca multumiri Divinitatii.

Misiunea i-a fost incredintata marelui arhitect renascentist Andrea Palladio, care avea sa inceapa constructia in 1577 si sa o lase mostenire, dupa moartea lui survenita in 1580, lui Antonio da Ponte, cel care o va finaliza multi ani mai tarziu, in 1592.

Dupa ce biserica a fost terminata, Senatul Venetian a stabilit ca, in fiecare an prin luna iulie, sa se construiasca un ponton care sa lege Zattere de La Giudecca. Pe acesta, intr-o procesiune religioasa, Dogele mergea sa se inchine la Il Redentore. Obiceiul a devenit, in timp, o sarbatoare importanta pentru venetieni, care astazi este numita Festa del Redentore.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Considerata cea mai frumoasa biserica construita de Palladio, Il Redentore a fost proiectata initial sa semene cu Panteonul grecesc de la Atena insa proiectul a fost respins, fiind considerat pagan.

Desi, in ansamblu, stilul arhitehtonic este unul renascentist, unii vad, antinomic, in conceptia cladirii si elemente turcesti, cum ar fi cele doua clopotnite asemanatoare unor minarete.

Scara care conduce vizitatorii spre intrarea masiva a bisericii este lata, cu 15 trepte, conform unei convingeri a lui Palladio, care sustinea ca un credincios, pentru a-si spori devotamenul, are nevoie de un parcurs gradual spre mantuire.

Conform unei alte conceptii paladiene, biserica este foarte bine proportionata, masurand 75 de metri in lungime, 30 de metri in latime, cu rapoarte exacte intre toate aceste dimensiuni. Domul are un diametru de aproximativ 15 metri iar clopotnitele se inalta 48 de metri de la sol, tot acest ansamblu formand o imagine impresionanta.
 
Arta
———————————————————————————————————————————————————–
Il Redentore contine o serie de picturi semnate de Jacopo Bassano, Paolo Veronese sau Alvise Vivarini, insa cele mai interesante se regasesc in sacristie, care este, de obicei, inchisa publicului.

Biserica apare in numeroase opere de arta, cum ar fi picturile lui Cannaletto, ale lui Duncan Grant sau ale lui J.M.W. Turner, ca simbol de baza al culturii si arhitecturii venetiene.
 
Cum se ajunge la Biserica Il Redentore
———————————————————————————————————————————————————–
Puteti ajunge pe La Giudecca, la Il Redentore, cu vaporasele liniilor ACTV Linia 2, ACTV Linia 8, ACTV Linia 41 sau ACTV Linia 42, cu oprire la statia Redentore.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita intre: 1577 – 1592
Stil: Renascentist
Arhitect: Andrea Palladio
Hram: Iisus Hristos
Locatie: Insula La Giudecca
Statie vaporetto: Redentore
Linii ACTV: ACTV Linia 2 ACTV Linia 8 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42
Program de vizitare: Luni-Sambata: 10:00-17:00
Pret intrare: Biserica – 3 €
Fotografiatul: Interzis
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.