Sunt multe biserici in Venetia, si multe sunt frumoase, dar putine impresioneaza ca Biserica San Giorgio Maggiore. Poate sa fie de vina asezarea, pentru ca nu multe constructii se pot lauda cu propria lor insula, sau poate sa fie clopotnita, probabil a doua ca inaltime dupa cea din Piata San Marco, insa putem intelege usor ca, printre toate acestea, inspiratia lui Andrea Palladio conteaza, poate, cel mai mult.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
In 982, dogele Tribuno Memmo doneaza insula San Giorgio Maggiore unui calugar benedictin, care va stabili aici o manastire a ordinului respectiv. Biserica ridicata cinci ani mai tarziu din caramida si lemn va rezista destul de mult, pana in 1223, cand va fi grav deteriorata de un cutremur. Dogele Pietro Ziani o va repara pe alocuri, pentru a se retrage pe insula cativa ani mai tarziu.

In 1109, aici vor fi aduse moastele Sfantului Stefan de la Constantinopole iar sarbatoarea tinuta anual pe 26 decembrie, de ziua sfantului, va deveni una dintre cele mai populare sarbatori crestine din calendarul venetian.

Biserica pe care o putem vedea astazi a fost inceputa de Andrea Palladio in 1565 si terminata dupa moartea arhitectului, in 1610. Continuatorul proiectului a fost, dupa cate se pare, Vincenzo Scamozzi, cel care a preluat mai multe lucrari incepute de Palladio, ca invatacel de frunte al marelui arhitect.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Constructia lui Palladio este, practic, un compromis intre desenul unui templu clasic si o biserica crestina, fatada orientata spre San Marco dezvoltand, practic, un proiect anterior, cel al Bisericii San Francesco della Vigna.
 
Arta
———————————————————————————————————————————————————–
In biserica exista picturi de mare valoare, incepand cu cele ale tatalui Jacopo Tintoretto (Cina cea de Taina) si ale fiului Dominico Tintoretto si continuand cu operele lui Jacopo Palma cel Tanar, Jacopo Bassano sau Sebastiano Ricci. Din pacate, Nunta din Cana a lui Paolo Veronese a fost luata din biserica pe timpul lui Napoleon, fiind acum expusa la Luvru.

La randul ei, biserica a servit ca sursa de inspiratie unor mari artisti, dintre care ii putem aminti pe Claude Monet, pe Francesco Guardi si, bineinteles, pe Canaletto.
 
Cum se ajunge la Biserica San Giorgio Maggiore
———————————————————————————————————————————————————–
Puteti ajunge pe insula San Giorgio Maggiore cu vaporetto ACTV Linia ACTV Linia 2, pe care va puteti imbarca la statia San Zaccaria, aflata in apropiere de Piata San Marco.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita intre: 1565 – 1610
Stil: Renascentist
Arhitect: Andrea Palladio
Hram: Sfantul Gheorghe
Locatie: Insula San Giorgio Maggiore
Statie vaporetto: San Giorgio
Linie ACTV: ACTV Linia 2
Program de vizitare: Luni-Sambata: 09:30-12:30 si 14:30-18:30; Duminica: 02:00-18:30
Pret intrare: Biserica – gratuit; Clopotnita – 3 €
Fotografiatul: Permis
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.