Majoritatea turistilor care ajung pe Insula Giudecca, o fac pentru a vizita Il Redentore, faimoasa creatie a marelui arhitect Andreea Palladio, si doar putin stiu ca insula mai gazduieste o alta constructie atribuita acestuia, Biserica Santa Maria della Presentazione, cunoscuta si sub numele de Chiesa delle Zitelle sau, mai simplu, Le Zitelle.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Le Zitelle face parte dintr-un complex ecleziastic infiintat de calugarul iezuit Benedetto Palmi, pentru a oferi adapost tinerelor fara zestre provenite din familii sarace, care altfel riscau sa ajunga pe strazi pentru a se prostitua.

Biserica a fost construita intre 1581 si 1588 de catre arhitectul Jacopo Bozzetto, dupa un proiect care apartinea – se pare – lui Andrea Palladio, si care fusese dedicat, initial, unei alte locatii.

Atribuirea proiectului lui Andrea Palladio este, in prezent, controversata, Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio sustinand ca, in absenta unor documente care sa-l lege pe Palladio de aceasta creatie si pentru ca stilul palladian nu se regaseste foarte clar in acesta constructie, proiectul ar fi putut sa apartina, la fel de bine, unui alt arhitect.
 
Arta
———————————————————————————————————————————————————–
Le Zittele adaposteste opere de arta semnate de Palma cel Tanar si de Francesco Bassano, unul dintre cei patru fii ai mult mai faimosului Jacopo Bassano.
 
Cum se ajunge la Biserica Santa Maria della Presentazione
———————————————————————————————————————————————————–
Puteti ajunge la Biserica Santa Maria della Presentazione, pe Insula Giudecca, cu vaporasele liniilor ACTV Linia 2, ACTV Linia 41 sau ACTV Linia 42, coborand la statia Zitelle.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita intre: 1581-1588
Stil: Renascentist
Arhitect: Andrea Palladio, Jacopo Bozzetto
Hram: Fecioara Maria
Locatie: Insula La Giudecca
Statie vaporetto: Zitelle
Linii ACTV: ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42
Program de vizitare: Duminica: 10:00-12:00 (numai pentru slujba duminicala)
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.