Biserica Santa Maria di Nazareth, cunoscuta local drept Chiesa degli Scalzi, este poate primul monument important pe care il intalniti, atunci cand veniti dinspre Piazzale Roma, indreptandu-va spre centrul Venetiei. Aflata intr-o zona aglomerata prin care mii de persoane trec, poate, in fiecare zi, chiar langa Gara Venetia Santa Lucia si Ponte degli Scalzi, biserica aceasta va va opri din drumul vostru, fie si numai pentru cateva momente, pentru a va capta admiratia. Iar daca va faceti curaj si intrati, veti fi, cu siguranta, impresionati.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Nu mult dupa ce Carmelitanii Desculti (Carmelitani Scalzi) s-au stabilit in Venetia, in 1633, i-au cerut arhitectului Baldassare Longhena sa le contruiasca o biserica inchinata Fecioarei Maria. Constructia edificiului a inceput in 1656, fiind finantata de diplomatul venetian Girolamo Cavazza, si a fost incheiata in 1689, de catre Giuseppe Pozzo, la sapte ani dupa ce Longhena trecuse in nefiinta.

Biserica a fost sfintita in 1705 iar Ordinul Carmelitanilor Desculti a folosit-o, impreuna cu manastirea adiacenta, pana la inceputul secolului XIX. In 1810, acestia au parasit biserica si manastirea, urmand sa se reintoarca 30 de ani mai tarziu, in 1840.

Biserica Santa Maria di Nazareth a fost restaurata intre 1853 si 1862, din ordinul austriecilor care ocupau atunci Venetia, in timp ce numai cativa ani mai tarziu, odata cu aparitia Garii Santa Lucia, cladirile manastirii urmau sa fie demolate.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Fatada bisericii a fost construita in stil baroc intre 1672 si 1680 de arhitectul Giuseppe Sardi si impodobita cu sfinti sculptati de Bernardo Falconi, artist care mai avea in portofoliu si statuia celor doi atlasi de pe Punta della Dogana.
 
Arta
———————————————————————————————————————————————————–
Dintre operele care pot fi si astazi admirate in biserica, putem mentiona Cristo nell’orto degli Ulivi si Apoteosi di Santa Teresa, ambele picturi ale lui Giambattista Tiepolo, sculptura Santa Teresa in estasi a lui Heinrich Meyring, sau Crocifisso, a lui Giovanni Maria Morlaiter.

Opera lui Tiepolo intitulata Transporto della Santa casa di Loreto a fost distrusa odata cu acoperisul bisericii, in 1915, de o bomba austriaca. Bomba tintise cladirea garii Santa Lucia insa lovise, in schimb, biserica, producandu-i mari stricaciuni. Fragmente din fresca lui Tiepolo se gasesc acum in galeriile Accademia iar tavanul bisericii este impodobit astazi cu o pictura a lui Ettore Tito, din 1934.
 
Cum se ajunge la Biserica Santa Maria di Nazareth
———————————————————————————————————————————————————–
Biserica este chiar langa Ponte degli Scalzi, foarte aproape de Gara Santa Lucia. Din Piazzale Roma, drumul pe jos pana la biserica nu poate dura mai mult de cateva minute.

Daca veniti din alta parte a Venetiei, puteti ajunge la Biserica Santa Maria di Nazareth cu vaporasele liniilor ACTV Linia 1, ACTV Linia 2, (coborand la statia Ferrovia Scalzi), ACTV Linia 41, ACTV Linia 51, ACTV Linia DM (coborand la Ferrovia Santa Lucia) sau cu ACTV Linia 42, ACTV Linia 52 (pana la statia Ferrovia Bar Roma).
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita intre: 1656 – 1689
Stil: Baroc
Arhitect: Baldassarre Longhena, Giuseppe Pozzo
Hram: Fecioara Maria
Locatie: Cannaregio
Statie vaporetto: Ferrovia Scalzi, Ferrovia Santa Lucia, Ferrovia Bar Roma
Linii ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42 ACTV Linia 51 ACTV Linia 52 ACTV Linia DM
Program de vizitare: Luni-Sambata: 07:45-12:30, 16:00-19:00; Duminica: 07:00-11:45, 16:00-18:45
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.