- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Biserica Santa Maria e San Donato

Cunoscuta si sub numele de Domul din Murano, Biserica Santa Maria e San Donato reprezinta una dintre cele mai vechi constructii gazduite de laguna venetiana.

De conceptie bizantina, aceasta pastreaza moastele Sfantului Donatus de Arezzo, martirizat in secolul IV dupa Hristos, in timpul domniei imparatului roman Flavius Claudius Iulianus.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Un document din anul 999 arata ca biserica ar fi fost construita inca din secolul VII, cand mai multi refugiati de pe continent au ajuns pe Insula Murano [2].

Initial, aceasta a fost inchinata Fecioarei Maria, pentru ca mai tarziu, in 1125, atunci cand moastele Sfantului Donatus au fost aduse din insula Cefalonia, sa primeasca si un al doilea hram.

Biserica, se pare, ar fi fost reconstruita tot in acea perioada, intr-un stil bizantin, forma care a rezistat, in mare parte, pana azi. Mozaicul din interior este marcat cu anul 1141, data la care s-ar fi incheiat aceste lucrari de reconstructie.

In secolul XVIII, biserica a fost redecorata in stil baroc iar mai tarziu, intre 1858 si 1873, s-a incercat o revenire la stilul initial al acesteia. Aceste restilizari ale cladirii au fost condamnate de mai multe voci, pentru ca au creat un hibrid nefericit intre forma din secolul XII a bisericii si cea de mai tarziu.

Ultima restaurare a bisericii din anii ’70 a facut dreptate acestui monument, inlaturand elemente nedorite aparute in ultimele secole, biserica putand fi admirata in prezent intr-o forma apropiata de cea initiala.
 
Arhitectura [3]
———————————————————————————————————————————————————–
Fatada de vest, pe care se gaseste si intrarea principala a bisericii, este plata, simplitatea acesteia contrastand destul de mult cu fatada cealalta, orientata spre canalul San Donato, care ofera turistilor un ansamblu arhitectural imbogatit cu coloane bizantine.

In interior, forma de cruce latina a bisericii este definita tot de coloane in stil venetian-bizantin iar superbul mozaic policrom restaurat in anii ’70 poate fi admirat in toata splendoarea lui.
 
Cum se ajunge la Biserica Santa Maria e San Donato
———————————————————————————————————————————————————–
Biserica se afla pe Murano si, pentru a ajunge aici, aveti la dispozitie mai multe rute de vaporetto [4]ACTV Linia 5 [5], ACTV Linia 13 [6], ACTV Linia 18 [7], ACTV Linia 41 [8], ACTV Linia 42 [9] sau ACTV Linia DM [10]. Cea mai buna solutie e sa apelati la ultimele trei linii, ale caror vaporase opresc in apropiere de biserica, la statia Museo.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita in: secolul VII
Reconstruita intre: 1125-1141
Stil: Bizantin
Hram: Fecioara Maria, Sfantul Donatus
Locatie: Insula Murano, Calle San Donato 11
Statie vaporetto [11]: Museo
Linii ACTV [12]: ACTV Linia 5 [5] ACTV Linia 13 [6] ACTV Linia 18 [7] ACTV Linia 41 [8] ACTV Linia 42 [9] ACTV Linia DM [10]
Program de vizitare: Luni-Sambata: 08:30-12:00, 16:00-19:00; Duminica: 16:00-18:00
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită [13]