- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Ca d’Oro

Cunoscut popular sub numele de Ca d’Oro, Palazzo Santa Sofia, amplasat aproximativ vis-a-vis de Piata Rialto, peste Canal Grande [2], ramane, fara indoiala, cel mai frumos palat venetian.

Numele sau, tradus in limba romana drept “Casa de Aur”, nu minte, pentru ca, la origini, portiuni din fatada orientata spre Canal Grande erau poleite cu acest nobil metal. Astazi, aurul lipseste, insa cladirea construita in stil gotic venetian impresioneaza inca, nu atat prin statura impunatoare, cat prin delicatetea decoratiunilor cu care este impodobita.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul a fost construit intre anii 1421 si 1440 pentru comerciantul venetian Marino Contarini. Acesta a supravegheat indeaproape munca mai multor arhitecti si sculptori, dintre care ii putem aminti pe venetienii Giovanni si Bartolomeo Bon, responsabili pentru decoratiunile care impodobesc palatul, pe sculptorul milanez Matteo Raverti, si pe Marco d’Amedeo, probabil director al lucrarilor.

Marino Contarini a murit in 1441, lasandu-i singurului sau fiu, Piero, intreaga sa avere. Acesta a mostenit, bineinteles, si palatul, pe care il va lasa, dupa moarte, fiicelor sale. O serie de neintelegeri aparute dupa aceea, au dus la instrainarea palatului, acesta iesind la un moment dat din posesia familiei Contarini, pentru a trece in proprietatea familiei Marcelli si, mai tarziu, a familiei Loredan.

Dupa caderea Venetiei din 1797, Ca d’Oro va trece prin mainile mai multor proprietari, pentru a ajunge, spre sfarsitul secolului XIX, in posesia lui Alexander Trubetzkoi. Acesta, ii va incredinta arhitectului Giovanni Battista Meduna misiunea de a-l restaura, fatada si interiorul palatului urmand a fi modificate sub ingrijirea acestuia.

In 1894, Ca d’Oro este cumparat pentru o suma fabuloasa de baronul Giorgio Franchetti, pentru a-si adaposti in el uriasa colectie de arta. Franchetti comanda o noua restauratie, care va respecta cu atentie liniile contructiei initiale, si va incheia in 1916 un acord cu statul italian, prin care va ceda palatul in schimbul sustinerii financiare de care acesta avea nevoie.

In data de 18 ianuarie 1927, in palat este inaugurata Galeria Giorgio Franchetti, in memoria baronului stins in 1922.
 
Arhitectura [3]
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul este un exemplu stralucit al stilului gotic venetian, cu balcoane si ferestre impodobite de ornamente florale complicate. Anumite elemente gotice prezente pe fatada acestuia, cum sunt decoratiunile balcoanelor sau coroana acoperisului, se regasesc intr-un mod aproximativ si la Palatul Dogilor [4].

Ca d’Oro este construit asimetric, si nu se stie exact daca acestea au fost planurile initiale ale constructorilor sau se dorea adaugarea unei aripi noi, mai tarziu, care sa-l intregeasca. Intrarea principala, cea dinspre Canal Grande, este usor retrasa intr-o galerie, pentru a permite, pe vremuri, o acostare mai usoara a barcilor.

Ca multe alte palate [5] venetiene, si acesta este construit in jurul unei curti interioare, in care se mai pastreaza si astazi fanta de marmura ridicata in secolul XV.
 
Cum se ajunge la Ca d’Oro
———————————————————————————————————————————————————–
In vecinatatea palatului se gaseste statia de vaporetto [6] cu acelasi nume, Ca d’Oro, la care opreste vaporasul Liniei ACTV Linia 1 [7] ACTV.

Daca veniti pe jos dinspre Piazzale Roma, puteti ajunge la palat mergand pe Strada Nova, principalul bulevard al Venetiei. Palatul se gaseste pe dreapta, imediat dupa ce treceti pe Podul San Felice. Daca veniti din sens opus, dinspre Rialto/ San Marco [8], veti traversa Ponte Santi Apostoli pentru a intra pe Strada Nova, si veti gasi palatul pe stanga, in aproximativ 200 de metri.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1421 – 1440
Stil: Gotic
Arhitecti: Giovanni si Bartolomeo Bon
In prezent: Galeria Giorgio Franchetti
Locatie: Ramo del Ca’ d’Oro, Cannaregio [9] 3912
Statie vaporetto: Ca d’Oro
Linie ACTV: ACTV Linia 1 [7]
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map [10]