La o alta scara, bineinteles, Canal Grande ofera Venetiei ceea ce Nilul i-a oferit Egiptului. Parafrazand cuvintele lui Herodot, putem spune ca Venetia reprezinta darul pe care Canal Grande l-a oferit localnicilor, pentru ca viata acestui oras superb a depins hotarator de acest curs de apa care il imparte in doua.

Cu o lungime de aproape 4 kilometri si o latime variind intre 30 si 90 de metri, Canal Grande este principalul “bulevard” al Venetiei, pe care vaporase si barci de tot felul navigheaza in permanenta, aprovizionand orasul cu tot felul de marfuri si cu… turisti.

O plimbare pe Canal Grande, de la un capat la celalalt al acestuia, este obligatorie atunci cand ajungeti la Venetia, iar vaporasul care va ia din Piazzale Roma si va aduce pana in Bazinul San Marco, acolo unde Canal Grande se varsa, ramane cea mai frumoasa solutie.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Inca de prin secolul IX, atunci cand dogii venetieni s-au mutat de pe insula Lido (zona Malamocco) in Venetia, Canal Grande a inceput sa fie exploatat ca traseu navigabil. Adancimea lui il facea potrivit si pentru barcile mai mari care, altfel, n-ar fi reusit sa intre atat de adanc in oras. Pornind de la asta, comertul a inceput sa infloreasca pe malurile canalului iar numerosi comercianti, incurajati de acest aspect, au construit acele cladiri numite fondachi, care erau folosite atat ca depozite de marfa, cat si ca resedinte.

Mai tarziu, prosperitatea comerciantilor si a oamenilor politici a inceput sa se vada in palatele aparute pe malurile canalului. Din perioada venetiano-bizantina, au ramas Ca’ Farsetti sau Ca’ Loredan, iar din perioada gotica venetiana mai rezista in picoare Ca’ d’Oro, Ca’ Foscari sau Palazzo Cavalli-Franchetti. Perioada renascentista a lasat in urma cladiri ca Palazzo Dario sau Ca’ Vendramin Calergi, barocul venetian este reprezentat de Ca’ Pesaro si Ca’ Rezzonico, ambele proiecte ale lui Baldassarre Longhena, iar pentru neoclasicism, gasim ca exemplu masivul Palazzo Grassi.

In ceea ce priveste podurile construite peste Canal Grande, puncte din care fabuloase privelisti venetiene vi se dezvaluie, acestea sunt in numar de patru. Primul a fost Podul Rialto, ridicat initial in 1181 si reconstruit apoi de mai multe ori, urmat la mai bine de 600 de ani de Ponte dell’Accademia (1854), si de Ponte degli Scalzi, aparut in 1934. Recent, in 2008, un al patrulea pod avea sa fie construit peste Canal Grande – Ponte della Costituzione, proiectat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Lungime: 3,800 metri
Latime: 30-90 metri
Adancime medie: 5 metri
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.