Castello este cel mai mare sestiere al Venetiei, ca suprafata, si al doilea ca numar de locuitori, dupa Cannaregio. Numele cartierului provine de la un fort construit in Evul Mediu pe Insula Olivolo, care astazi este numita Insula San Pietro di Castello.
 
Asezare
———————————————————————————————————————————————————–
Castello ocupa partea de est a Venetiei, marginindu-se la nord-vest cu Cannaregio iar la sud-est cu San Marco. Din Castello fac parte si insulele Sant’Elena si San Pietro, lipite, practic, de marginea estica a cartierului.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Castello este una dintre cele mai vechi zone ale Venetiei, fiind locuit, se pare, inca din secolul V. Pana prin secolul XVII, cartierul s-a concentrat in jurul santierului naval venetian, Arsenale, cel mai mare complex de acest tip din Europa la acea vreme.
 
Obiective turistice in Castello
———————————————————————————————————————————————————–
O parte a cartierului este rezervata Gradinilor Publice (Giardini Pubblici), loc in care este gazduita, la fiecare doi ani, Bienala de Arta venetiana. Marimea acestui parc intr-un oras inghesuit ca Venetia, in care spatiile verzi sunt rare si, de obicei, inconjurate de ziduri de caramida, va ridica, cu siguranta, intrebari.

Un alt obiectiv important situat in Castello este santierul naval, Arsenale. Din pacate, acesta nu mai poate fi vizitat in prezent, datorita amplasarii unei baze militare italiene in incinta complexului. Puteti ajunge, insa, pana la portile acestuia, pentru a trage cu ochiul.

Daca vreti sa vizitati Castello asa cum trebuie, nu aveti voie sa treceti indiferenti pe langa Biserica San Zaccaria, situata chiar in spatele Pietei San Marco, sau pe langa Basilica San Pietro di Castello, cea mai importanta biserica venetiana pana la aparitia Bisericii San Marco. Pe langa acestea, mai merita vizitate si Biserica Santi Giovanni e Paolo, cunoscuta local si ca San Zanipolo, si Scuola Grande di San Marco, lipita practic de aceasta din urma.

Dintre muzeele care se gasesc in Castello, cele mai interesante sunt Museo Storico Navale (Muzeul de Istorie Navala), Museo Dipinti Sacri Bizantini, care pastreaza o importanta colectie de icoane grecesti si venetiene, si Museo Diocesano di Arte Sacra.

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.