Atunci cand ajungeti ca turisti la Venetia, ati economisit, probabil, o perioada destul de lunga pentru a petrece cateva zile de vacanta intr-un oras despre care stiati dinainte cat e de scump. Nu veti fi mirati, de pilda, ca nota unei mese relativ modeste poate insuma cateva zeci de euro. Sunteti pregatiti pentru asa ceva si pe deplin constienti ca nu va veti intoarce cu prea multi bani acasa. Dar ce fac localnicii, atunci cand trebuie sa manance in aceleasi restaurante frecventate de turisti, cu preturi facute pentru acestia din urma?

In ultimii ani, populatia Venetiei este in scadere iar explicatiile sunt foarte simple: proprietatile sunt costisitoare, mancare este scumpa iar orasul este in permanenta asediat de turisti. Ca localnic, oportunitatile pe care le ai sunt putine, fie ca vorbim despre un loc de munca sau o locuinta. Dar sa incercam sa privim in detaliu…
 
Produse de baza
———————————————————————————————————————————————————–
Magazinele venetiene nu ofera varietate, majoritatea fiind dedicate suvenirurilor, iar supermarketurile sunt in numar foarte mic si foarte bine ascunse. De multe ori, trebuie sa dai roata unei cladiri in mod repetat pentru a gasi intrarea intr-un magazin alimentar, eventual dintr-o alee ingusta sau dintr-o curte interioara pe care doar localnicii o cunosc suficient de bine.

Marfurile care ajung in aceste magazine au costuri ridicate, datorita transportului dificil spre centrul istoric al orasului. Acesta se face, bineinteles, pe apa, in cea mai mare parte, sau pe stradutele inguste ale Venetiei, cu ajutorul unor carucioare speciale de marfa.
 
Locuri de munca
———————————————————————————————————————————————————–
La fel ca marfurile din magazine, si job-urile oferite pe teritoriul Venetiei sunt putine si lipsite de varietate – localnicii pot alege intre a fi receptioneri la hotel, chelneri la restaurant sau, mai simplu, pescari. Pentru ca ofertele de munca in Venetia tin in mare parte de turism, multi dintre ei parasesc orasul in cautarea unui loc de munca mai pe gustul lor.
 
Locuinte
———————————————————————————————————————————————————–
Daca in plimbarea dumneavoastra pe stradutele Venetiei, ati dat intamplator si peste o agentie imobiliara, ati ramas, probabil, impresionati de anunturile afisate in geam. Pretul caselor, indiferent de dimensiuni sau de locatie, nu scade prea des sub 500,000 €. Asta in conditiile in care, cativa kilometri mai incolo, in Mestre, pretul unui apartament destul de frumusel nu trece de 200,000 -250,000 €. Mai mult, la o departare de 20-30 km de Venetia, in localitati mai mici, gasiti apartamente spatioase si ingrijite, in vile nou construite, la preturi de 100,000- 150,000 €.
 
Aglomeratie
———————————————————————————————————————————————————–
Apoi, turistii. Referitor la numarul celor care ajung in Venetia, putem spune ca acesta este de-a dreptul impresionant. In functie de anumite studii facute la acest nivel, se pare ca numarul turistilor care ajung anual in Venetia este cuprins intre 12 si 18 milioane. Adica intre 30,000 si 50,000 pe zi. Si atunci, intr-un oras care este mai mult al turistilor decat al venetienilor get beget, cum sa nu te simti sufocat ca localnic?
 
Concluzie
———————————————————————————————————————————————————–
Bineinteles ca Europa are si alte orase scumpe, ca Londra, Paris sau Berlin, insa, prin marimea lor, aceste orase turistice ofera si foarte multe alternative, atat celor care vin in vacanta, cat si celor care locuiesc aici. Poti gasi la Paris cafenele si restaurante foarte scumpe dar, atunci cand cunosti suficient de bine imprejurimile, poti gasi si o serie de locuri in care se mananca bine pe bani relativ putini. La Londra costa destul de mult vizitarea obiectivelor turistice insa locuitorii au acces si la servicii nu atat de costisitoare sau la magazine cu marfuri variate si ieftine.

In schimb, Venetia fiind un oras mic, si aici ne referim strict la partea insulara, pe cat de multe ofera turistilor, prin amplasament, istorie si cultura, pe atat de putin ofera localnicilor, limitati de toate aceste pretentii enumerate mai sus.

Fara a lua in calcul si celelalte insule ale lagunei, ca Murano sau Burano, si fara a pune la socoteala partea continentala a Venetiei, populatia orasului este in continua scadere inca de pe la 1930. Daca atunci numara in jur de 160,000 de rezidenti, in anii ’70 a coborat la aproximativ 120,000, pentru ca azi sa numere doar 60,000 de persoane. Tragic, nu-i asa?

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.