In fiecare an, pe data de 21 noiembrie, are loc la Venetia o sarbatoare mai putin cunoscuta de turisti, dedicata in special localnicilor, numita Festa della Madonna della Salute sau, mai pe scurt, Festa della Salute.

Sarbatoarea are un puternic caracter religios, luand forma unui pelerinaj care porneste din San Marco, de la Biserica Santa Maria del Giglio, si se incheie in Dorsoduro, la Biserica Santa Maria della Salute, traversand Canal Grande pe un pod construit special pentru aceasta ocazie.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Ca multe alte sarbatori locale, si aceasta comemoreaza un moment dureros din istoria Venetiei – epidemia de ciuma din anii 1630-1631. Boala fusese adusa in luna iunie din Mantova de cativa ambasadori trimisi sa ceara ajutorul Venetiei, si avea sa se raspandeasca rapid in tot orasul, ucigand in decurs de un an peste 47,000 de oameni.

In toamna lui 1630, speriati de numarul de morti si de ineficienta metodelor medicale incercate pana in acel moment, venetienii s-au intors spre credinta. Republica Venetiana a organizat, atunci, o procesiune care a durat trei zile si la care au participat peste 10,000 de oameni, in timpul careia, Nicolò Contarini, dogele venetian al acelor vremuri, a invocat ajutorul Sfintei Fecioare Maria si a promis public ca va ridica o biserica numita Salute, daca orasul va scapa de plaga.

Venetia a scapat, pana la urma, de ciuma, insa dogele n-a mai apucat sa vada biserica inceputa, pentru ca a fost rapus de boala, impreuna cu o parte a familiei sale, in luna aprilie a anului 1631.

21 noiembrie 1687 este data la care Biserica Santa Maria della Salute a fost sfintita, data sarbatorita astazi prin Festa della Salute. Evenimentul, in forma sa actuala, aduce bucurii in primul rand copiilor, vecinatatea bisericii fiind intesata de tarabe la care se vand jucarii, dulciuri si baloane.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Aparut in: 1631
Tip eveniment: Religios
Calendar: 21 Noiembrie 2011

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.