Una dintre cele mai vechi sarbatori venetiene, Festa della Sensa, are loc in fiecare an in luna mai, in ziua de Inaltare, pentru a comemora doua momente importante din istoria Republicii – o victorie navala care avea sa impuna Venetia ca stapan al Marii Adriatice si una diplomatica, repurtata aproape doua secole mai tarziu, din pozitia de mediator al unui conflict iscat intre Papalitate si Imperiul Roman.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
In ziua de 18 mai a anului 999, de Inaltare, Dogele Pietro Orseolo pleca pe apa pentru a-i infrunta pe slavii care amenintau sa cucereasca Dalmatia, regiune pe malul estic al Marii Adriatice si teritoriu al Croatiei de astazi.

Victoria dogelui va anunta secole prospere pentru Republica Venetiana, de acum stapana absoluta a Marii Adriatice, fara ca aceasta dominatie asupra zonelor apropiate sa fie una tiranica, ci mai degraba una bazata pe diplomatie si intelegere.

Pentru a comemora aceasta victorie navala, a fost creata in anul 1000 sarbatoarea care astazi poarta numele de Festa della Sensa si care, initial, simboliza casatoria cu marea, printr-un ritual relativ modest.

In 1177, Venetia urma sa actioneze ca arbitru intr-un conflict destul de vechi, acela dintre Statul Papal si Imperiul Roman de Apus. Papa Alexandru al III-lea va semna la Venetia pacea cu Imparatul Frederic Barbarossa, mediator al acestui gest fiind Dogele Sebastiano Ziani.

Dupa aceasta intelegere, Papa a rasplatit orasul cu daruri si a recunoscut Venetia ca putere suprema a Marii Adriatice, incurajarea oferita Dogelui Ziani functionand intocmai ca o investitura.

Cativa ani mai tarziu, venetienii vor profita de aceasta sarbatoare pentru a organiza un targ cu produse de artizanat. Targul va deveni din ce in ce mai popular, de la an la an, multi mesteri renumiti ai vremii venind sa isi expuna produsele in Piata San Marco.

In timp, Festa della Sensa avea sa se piarda, venetienii uitand pentru o perioada de ea. Abia in 1965 s-a incercat reinvierea ei, insa entuziasmul unora s-a lovit de nepasarea altora si noua forma a festivalului nu a rezistat.

Mai tarziu, in 1989, un grup de cetateni si anumite asociatii sportive si culturale au infiintat Comitato della Sensa, cel care avea sa lupte pentru a reintegra sarbatoarea in calendarul evenimentelor venetiene, iar in 1993, Festa della Sensa urma sa renasca intr-o forma stralucitoare, in care este sarbatorita si astazi.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Aparut in: 1000
Tip eveniment: Festival religios
Calendar: 16 Mai 2010 | 5 Iunie 2011 | 20 Mai 2012
Organizator 2010: Venezia Marketing & Eventi S.p.A.

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.