Una dintre cele mai batrane cladiri din Venetia, Fondaco dei Turchi, este situata in Santa Croce, pe unul dintre malurile sudice ale lui Canal Grande. Din acest punct strategic vegheaza in stil bizantin traficul gondolelor, cu o mimica raspicata care ne lamureste rapid ca le-a vazut pe toate.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul a fost construit in 1225 de catre Giacomo Palmieri, unul dintre membrii puternicei familii Pesaro. Pentru anumite favoruri politice, constructia a fost daruita in 1381 Marchizului de Ferrara, Nicolo d’Este, iar doua secole si jumatate mai tarziu, in 1621, a ajuns in posesia comerciantilor turci din Venetia, care l-au transformat in depozit de marfuri si spatiu rezidential. Cam de pe atunci i-a ramas si numele pe care il poarta azi, tradus in romana ca “depozitul turcilor”.

La 1838, palatul a fost abandonat de turci intr-o stare foarte proasta. Au trebuit sa treaca inca douazeci de ani pana ce municipalitatea s-a hotarat sa-l reconstruiasca iar misiunea i-a revenit arhitectului si inginerului Camillo Boito. Se pare insa ca, dupa reconstructie, palatul s-a impodobit cu doua turnuri gotice laterale, care nu existasera inainte, pastrand insa liniile generale ale constructiei initiale.

Din 1890, Fondaco dei Turchi a gazduit colectia Correr, care insa avea sa-si gaseasca dupa 1923 un loc permanent mai aproape de inima Venetiei, in Piata San Marco. Astazi, palatul adaposteste Muzeul de Istorie Naturala, in care se gasesc o serie de fosile de dinozauri si de mamuti, dar si un imens acvariu in care sunt adunate peste 50 de specii de pesti si moluste.
 
Cum se ajunge la Fondaco dei Turchi
———————————————————————————————————————————————————–
Cel mai usor e sa luati vaporetto Linia ACTV Linia 1 din Piazzale Roma pana la statia San Stae. Daca nu va aflati in Piazzale Roma, cautati Linia ACTV Linia 1. Daca va incumetati sa il cautati pe jos, folositi o harta.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit in: 1225
Reconstruit in: 1865
Stil: Bizantin
Arhitect: Camillo Boito
In prezent: Muzeul de Istorie Naturala
Locatie: Santa Croce 1730
Statie vaporetto: San Stae
Linie ACTV: ACTV Linia 1
Program de vizitare: Luni: inchis, Marti-Vineri: 09:00-13:00, Sambata-Duminica: 10:00-16:00
Pret intrare: Gratuit
Site: www.msn.ve.it
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.