Transportul feroviar in regiunea Venetiei foloseste, ca puncte nodale, doua gari importante. Una este pe continent, in Mestre, iar cea de-a doua, Gara Venetia Santa Lucia, se afla chiar in centrul istoric, in Cannaregio, pe unul dintre malurile Canal Grande.

Practic, gara din Mestre reprezinta ultima oprire a unui tren aflat in drum spre Venetia, inainte ca acesta sa traverseze Ponte della Libertà si sa isi incheie drumul in Gara Santa Lucia. Incepand de aici, turistii vor alege un alt mijloc de transport prin Venetia, cel mai probabil acvatic.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a face loc constructiei garii care astazi ii poarta numele, primaria venetiana a decis in 1861 demolarea Bisericii Santa Lucia. Aceasta, creatie partiala a lui Andreea Palladio, a fost demolata, impreuna cu manastirea adiacenta, intre anii 1861 si 1863.

Structura actuala este bazata pe o serie de proiecte initiate pe la 1924 de arhitectul Angiolo Mazzoni si, mai tarziu, in jurul anului 1934, de Virgilio Vallot. Cei doi arhitecti au colaborat intre 1936 si 1943 la constructia garii, insa aceasta a fost finalizata abia in 1952 de inginerul Paul Perilli.

Pe langa majoritatea cladirilor venetiene, care implinesc secole, cladirea Garii Santa Lucia, construita in urma cu 60 de ani, arata inca noua. Alaturi de Piazzale Roma, gara Santa Lucia defineste o zona gri in peisajul arhitectural venetian, insa, ca poarta de intrare in oras, este complet justificata prin utilitate.
 
Cum se ajunge la Gara Venetia Santa Lucia
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge la gara din alta parte a Venetiei, puteti folosi unul dintre vaporasele urmatoarelor linii ACTV: ACTV Linia 1, ACTV Linia 2, ACTV Linia 41, ACTV Linia 42, ACTV Linia 51, ACTV Linia 52, ACTV Linia DM.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita intre: 1936-1952
Locatie: Fondamenta Santa Lucia, Cannaregio
Statii vaporetto: Ferrovia Scalzi, Ferrovia Bar Roma, Ferrovia Santa Lucia
Linie ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42 ACTV Linia 51 ACTV Linia 52 ACTV Linia DM
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.