Pentru ca laguna Venetiana a avut mereu ape putin adanci, localnicii au cautat dintotdeauna barci cu fundul plat, care, pe drumul lor serpuit pe canalele superficiale sau mai in largul marii, peste bancuri ascunse de nisip, sa nu le produca cine stie ce surprize neplacute. Plecand de la acest principiu, cu un proiectant ramas anonim, a aparut una dintre cele mai cunoscute barci din lume, simbol al romantismului suprem – gondola.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Desi nu cunoaste nimeni o data exacta, nasterea gondolei este plasata undeva prin secolul XI. Nici numele ei nu spune mai multe venetienilor din ziua de azi, unii dintre ei fiind de parere ca acesta provine din latinescul “cymbula” (barca mica) iar altii sustinand cu jumatate de gura ca gondola e o deformare a cuvantului “conchula”, diminutiv al cuvantul spaniol “concha” (scoica).

Ca numar, varful a fost inregistrat undeva prin secolul XVI, cand prin Venetia pluteau in jur de zece mii de gondole, folosite in mare parte de nobilimea orasului pentru a se deplasa. Spre deosebire de acele vremuri, astazi mai exista in jur de 400, care pot fi privite mai degraba ca obiective turistice in sine si mai putin ca un mijloc de transport.

 
Constructie
———————————————————————————————————————————————————–
Barca are o singura vasla si asta a adus-o in timp la o forma asimetrica, care o face mai usor de dirijat. In felul acesta, pentru ca gondola trage in permanenta spre dreapta, gondolierul poate sa o directioneze pe un traseu drept doar prin cateva miscari usoare, nefiind obligat sa mute vasla dintr-o parte in alta a barcii.

Cam de 10 metri lungime si cantarind in jur de 400 kg, barca poate transporta cel mult 6 pasageri. Pentru constructia ei sunt folosite 8 tipuri de lemn si 280 de elemente diferite, gondola fiind in esenta un ansamblu deosebit de complex pe care putine ateliere se mai incumeta astazi sa-l reproduca.

 
Recomandari
———————————————————————————————————————————————————–
Nu aveti cum sa ajungeti in Venetia si sa ratati o plimbare cu gondola. Pe de alta parte, gondolele sunt destul de scumpe si trebuie sa fiti atenti la pret inainte de a va arunca in una din ele. Cel mai bine e sa intrebati gondolierul inca de la inceput care e pretul exact si, daca veti reusi sa negociati si o reducere, cu atat mai bine.

Preturile sunt, de obicei, per gondola, si nu per pasager, si difera in functie de momentul zilei, seara fiind ceva mai mari. Daca sunteti intr-un grup de pana la 6 persoane, costul gondolei se va imparti multumitor. Daca sunteti, insa, doar doi, 40 de minute cu gondola, pe care veti plati intre 80 si 100 €, nu e chiar o promisiune imbietoare pentru portofel.

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.