- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

“Casa Romana” de la Venetia a implinit 80 de ani

In urma cu cateva zile, pe 22 aprilie 2010, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si-a serbat, printr-o ceremonie aniversara, venerabila varsta de 80 ani. Evenimentul solemn a avut loc in Sala del Portego a Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Venetia.

Cu aceasta ocazie, directorul interimar al Institutului, dr. Monica Joita, a inmanat plachete jubiliare realizata din sticla de Murano unui numar de 35 personalitati venetiene care au sprijinit, de-a lungul timpului, aceasta nobila institutie.

Institutul Istorico-Artistic Roman s-a nascut pe 2 aprilie 1930, aparitia lui fiind vegheata indeaproape de istoricul Nicolae Iorga, si a ajuns sa fie cunoscut printre venetieni, in acea perioada, drept “Casa Romana”. Dupa moartea lui Iorga, petrecuta in 1940, fortele Institutului au slabit, acesta fiind complet abandonat in perioada comunista.

Abia in 1992, institutia avea sa-si reia activitatea sub numele de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica).

Cu intarziere dar cat se poate de sincer, ii uram si noi “La Multi Ani!”.
 
Sursa foto si informatii
———————————————————————————————————————————————————–
Mai multe informatii despre activitatea Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si despre evenimentele pe care le organizeaza, puteti afla pe www.icr.ro/venetia [2]