Nu se stie exact de unde provine numele acestei insule. Unii spun ca ar veni de la o comunitate evreiasca stabilita aici in timpuri mai vechi (giudei) iar altii sustin ca ar fi ramas de la nobilii venetieni exilati pe insula prin secolul IX (giudicati). Inainte de aceasta, insa, insula ar fi purtat numele de Spinalunga, datorita formei alungite care aduce putin cu coloana vertebrala a unui peste.

La Giudecca reprezinta, de fapt, un sir de opt insulite legate prin poduri de diferite marimi. Cu un aer aparte, insula este, din punct de vedere turistic, una dintre cele mai nedreptatite zone venetiene insa, daca ne gandim mai bine, poate chiar lipsa aceasta a turistilor face din ea un loc atat de fermecator.
 
Asezare
———————————————————————————————————————————————————–
Insula este pozitionata in sudul Venetiei, peste canalul cu acelasi nume (Canale della Giudecca), la o distanta de doar doua minute cu vaporasul de malul sudic al orasului – Zattere. Din punct de vedere administrativ, La Giudecca face parte din Dorsoduro, unul dintre cele sase sestieri venetiene.

La Giudecca se invecineaza la est cu Insula San Giorgio Maggiore, de care pare, cateodata, lipita, in functie de locul din care priviti, iar la vest cu Insula Sacca Fisola, fiind conectata cu aceasta printr-un pod.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Pe timpuri, La Giudecca gazduia un numar de sapte manastiri, locuri in care erau adapostiti cei exilati de prin alte parti. Un exemplu este chiar Michelangelo, care a stat o perioada pe insula, dupa ce fusese indepartat de la Florenta in 1529.

Prin secolul XVIII, numerosi nobili venetieni au ridicat aici palate cu gradini care erau folosite ca resedinte pe timpul verii. In secolul XIX, insa, acestea au fost in mare parte demolate iar insula a cunoscut o industrializare puternica.

Fabricile au fost inchise in mare parte dupa al doilea razboi mondial insa localnicii nu au stiut sa profite de spatiul lasat vacant de acestea, pentru a construi o noua Giudecca. Spatiul disponibil a fost folosit pentru ridicarea unor constructii greoaie, numite astazi Judeca Nova, care nu au niciun fel de valoare arhitectonica.
 
Obiective turistice
———————————————————————————————————————————————————–
Cele mai importante obiective turistice care pot fi vizitate pe insula sunt cele doua biserici ridicate de Andrea Palladio – Il Redentore si Santa Maria della Presentazione. Pe langa acestea, mai puteti vizita si biserica Santa Eufemia, valoroasa atat prin arhitectura venetiano-bizantina, cat si prin operele de arta pe care le gazduieste.
 
Cum se ajunge pe Insula Giudecca
———————————————————————————————————————————————————–
Pe Giudecca se poate ajunge cu vaporetto Linia ACTV Linia 2, al carui parcurs in zig-zag pe Canale della Giudecca leaga insula de centrul istoric al Venetiei. Puteti lua vaporasul din Piazzale Roma sau de la San Zaccaria, in functie de locul in care va aflati.
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.