Murano este o insula de care te indragostesti imediat si pentru totdeauna. Desi are multe dintre calitatile centrului istoric al Venetiei, fiind tot o colectie de mici insule legate prin poduri, plina de cladiri vechi, fermecatoare, si avand propriul ei Canal Grande, insula Murano a fost binecuvantata cu o virtute in plus – linistea.

Dupa-amiezele pe Murano aduc cu ele momente de relaxare. Turistii parasesc insula iar localnicii, intorsi fiecare de la treburile lor, unii pescari, altii mesteri in sticla, se aduna in cafenele, pe malurile canalelor linistite din Murano, pentru a face bilantul unei alte zile. Pace, armonie, tihna – orice cuvant ati folosi, concluzia e aceeasi… Sa tot traiesti in felul asta!
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Insula Murano a inceput sa fie locuita de romani prin secolul VI. Initial, aceasta a functionat ca port pescaresc, transformandu-se dupa un timp in important centru comercial si ajungand ca in secolul X sa aiba chiar propria ei moneda si propria ei aristocratie.

In 1291, Republica Venetiana a cerut ca toate atelierele de sticlarie sa fie mutate pe Murano, pentru ca lucrul cu focul constituia o amenintare constanta pentru casele acelor vremuri, facute in mare parte din lemn.

Pe insula, fabricantii de sticla au prosperat, ajungand prin secolul XIV sa fie extrem de pretuiti. Daca pe de-o parte, Senatul Venetian le oferea o serie de privilegii, permitandu-le printre altele sa-si marite fiicele cu tineri din nobilimea venetiana, pe de alta parte, le limita miscarea, interzicandu-le sa paraseasca teritoriul Republicii Venetiene.

Tehnologiile de fabricare si decorare a sticlei pe care le-au dezvoltat in timp, le-a adus localnicilor renumele de care se bucura si astazi, Murano fiind perfect sinonim cu arta sticlaritului. Din pacate, insa, in ziua de astazi, atat Murano, cat si Venetia, sunt invadate de suveniruri din sticla proasta, la preturi foarte mici, facute cel mai probabil prin China. Desi acestea sunt prezentate in mai toate magazinele de suveniruri ca sticla de Murano, adevarul e undeva departe.
 
Cum se ajunge pe Insula Murano
———————————————————————————————————————————————————–
Pe Murano se poate ajunge, bineinteles, cu vaporasele companiei publice de transport ACTV. Puteti folosi Linia ACTV Linia 41, Linia ACTV Linia 42 sau Linia ACTV Linia 13, cu plecare din statia Fondamente Nove, Linia ACTV Linia 5, daca plecati de la statia San Zaccaria (Jolanda), Linia ACTV Linia 18, cu plecare de pe insula Lido (statia Lido Sud) sau Linia ACTV Linia DM – plecare din Tronchetto sau Piazzale Roma.
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

1 Comment

  1. Fotoreportaj Sandro Frattin – Murano « Ionut-Anisca Photography octombrie 22, 2010 at 10:10 am

    […] Sandro Frattin – Murano Locatie: atelierul mesterului sticlar Sandro Frattin situat in Insula Murano – […]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.