Pellestrina este o intindere lunga si subtire de pamant inconjurata de ape, care se invecineaza la nord cu insula Lido si la sud cu fermecatorul port pescaresc, Chioggia. Impreuna cu Lido, Pellestrina construieste un scut in fata apelor mai tulburi si mai grabite ale Marii Adriatice, pentru a proteja una dintre cele mai frumoase zone de pe pamant – laguna venetiana.

Pellestrina nu este o destinatie interesanta pentru majoritatea turistilor si, la drept vorbind, tot ce are insula mai bun de oferit poate fi epuizat la pas in cateva zeci de minute. Asta, daca nu sunteti cumva irezistibil atrasi de plaje salbatice, pentru ca asta reprezinta, in mare parte, Pellestrina.

Daca va aflati insa in drum spre Chioggia, venind dinspre Lido, Pellestrina merita un scurt popas. Iar daca doriti sa popositi aici, va recomandam una dintre cele patru mici localitati care impart insula: San Pietro in Volta, Porto Secco, San Antonio sau Pellestrina, unde va puteti bucura, pentru cateva momente, de liniste si de casutele viu colorate.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Istoria Pellestrinei nu difera foarte mult de istoria altor insule din laguna venetiana. Si Pellestrina a fost locuita inca din perioada invaziilor barbare, cand oamenii au fost fortati sa paraseasca continentul pentru a se refugia in mijlocul apelor, la adapost de mania Lombarzilor.

Prima asezare de pe insula, mentionata intr-un document din anul 840, a fost Albiola, port in zona de nord a Pellestrinei, construit pe locul unde se gaseste azi San Pietro in Volta. Aceasta a crescut o perioada, s-a dezvoltat, pentru ca, mai apoi, portul natural sa fie astupat de sedimentele aduse de Marea Adriatica, iar Albiola sa decada.

Localitatile aparute mai tarziu pe insula au fost distruse, in mare parte, in timpul Razboiului din Chioggia, inceput in 1378 intre Venetia si Genova. In 1380, insa, dupa ce venetienii au iesit invingatori, Dogele Andrea Contarini a trimis patru importante familii venetiene sa locuiasca pe Pellestrina (Busetto, Vianello, Zennaro si Scarpa) si sa ajute la reconstructia ei. Acestea raman si astazi cele mai raspandite nume de familie de pe insula, Busetti, Vianelli, Zennari si Scarpa fiind si numele celor patru districte care impart insula, de la sud la nord.

In secolul XVIII, Republica Venetiana a construit pe Pellestrina un dig din piatra de Istria care avea sa protejeze cea mai importanta insula a lagunei (centrul istoric al Venetiei) de apele cateodata manioase ale Marii Adriatice. Digul este cunoscut sub numele de Murazzi si poate fi gasit si astazi stand in picioare, de paza, de-a lungul Pellestrinei.
 
Asezare
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge pe Pellestrina, din Venetia, va propunem urmatorul traseu: folositi unul dintre vaporasele liniilor ACTV Linia 1, ACTV Linia 51, ACTV Linia 52, ACTV Linia 61, ACTV Linia 62 pentru a ajunge pe Lido, la Santa Maria Elisabetta, iar de acolo luati autobuzul Liniei ACTV Linia 11 (linie mixta) pana in partea de sud a insulei, la Alberoni. De la Alberoni Faro Rocchetta, autobuzul este transportat cu feribotul pana in capatul nordic al Pellestrinei, la Santa Maria del Mare.

Puteti continua calatoria cu autobuzul pana in partea de sud a insulei, ultima statie a acestuia fiind Pellestrina. Aici, va puteti plimba pret de cateva zeci de minute, dupa care va puteti imbarca pe vaporasul Linie ACTV Linia 11 ACTV, in directia Chioggia.
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.