Insula San Servolo se dezvaluie vederii in timpul unei scurte calatorii cu vaporasul, dinspre Venetia spre Lido. De la departare, arata ca o cetate ridicata in mijlocul apelor, al carei mister pluteste concentric spre ochii celui care o priveste.

Constructiile ridicate pe San Servolo ii dau un aer aparte, exprimand izolare, singuratate, disperare, in ciuda zidurilor albe zugravite recent. Din afara, insula pare o inchisoare care ascunde secrete adanci, prizonieri ai unei istorii zbuciumate, iar impresia asta, dupa cum vom vedea, nu este chiar asa departe de adevar. In ciuda prezentului luminos, San Servolo are un trecut destul de intunecat.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Insula a inceput sa fie locuita in secolul VII, cand un grup de calugari benedictini a ajuns pe ea. Acestia, sprijiniti de familia nobiliara Calbana, au ridicat intre anii 764 si 804 o biserica inchinata Sfantului Servulus.

Din 1109, surorile benedictine din partea sudica a insulei Lido, Malamocco, s-au stabilit pe San Servolo, gonite de eroziunea marina care ameninta sa le fure pamantul de sub picioare. Aveau sa stea aici timp de cinci secole, rastimp in care numeroase amenajari au fost facute pe insula, si sa plece in 1716, atunci cand, amenintata de turci, aceasta a fost evacuata.

Dupa 1797, cand Venetia a capitulat in fata lui Napoleon, noua administratie a decretat ca toti nebunii, cersetorii si persoanele fara adapost sa fie duse pe San Servolo, insula devenind astfel un imens spital psihiatric. Perioada neagra a durat aproape doua secole, pana in 1978, cand o lege a desfiintat, practic, toate azilele de nebuni din Italia iar spatiul acesta, martor al multor suferinte, a fost introdus intr-un plan ambitios de viitor.

Astazi, insula gazduieste Fundatia I.R.S.E.S.C., care studiaza istoria marginalizarii si pastreaza documente referitoare la spitalul care a existat pe San Servolo, si Universitatea Internationala din Venetia, important centru de educatie si cercetare care aduna studenti din intreaga lume.
 
Cum se ajunge pe Insula San Servolo
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge pe San Servolo, trebuie sa luati unul dintre vaporasele Liniei ACTV Linia 20 ACTV, de la statia San Zaccaria, aflata in apropiere de Piata San Marco. Drumul dureaza aproximativ 10 minute si, pe langa taxiurile acvatice, aceasta ar fi singura modalitate oferita de transportul public venetian de a ajunge pe insula.
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

1 Comment

  1. Chrys noiembrie 23, 2010 at 8:05 pm

    imi place ! …Venetia e una din locurile pe care le-as vizita non-stop…de fapt,chiar cred ca mi-ar placea sa locuiesc acolo:P

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.