- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Insula Torcello

Torcello, una dintre primele insule [2] locuite ale lagunei venetiene si important centru al regiunii in secolele X-XI, a ramas astazi doar o intindere de pamant tacuta si mai deloc populata.

Farmecul decadent al acesteia, al carui admirator a fost, la un moment dat, chiar autorul Ernest Hemingway, se pastreaza inca pe alocuri, atragand in continuare vizitatori aflati in cautarea unei istorii de mult apuse. Iar daca Hemingway, care a iubit insula, a parasit-o dupa numai o luna, vizitatorii de astazi o parasesc dupa cel mult cateva ore, redandu-i, in acest fel, linistea dobandita in ultimele sute de ani.

Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Inca de prin secolul V, pe cand Imperiul Roman de Apus incepea sa se destrame sub forta invaziilor barbare, Insula Torcello s-a dovedit primitoare pentru cei fugiti de pe continent. Dupa trecerea hunilor, a lombarzilor si, mai tarziu, a francilor, o parte dintre cei impinsi spre terenurile mlastinoase ale lagunei s-au adunat pe Torcello, inchegandu-se intr-o comunitate care urma sa devina, spre sfarsitul primului mileniu al erei noastre, din ce in ce mai puternica si mai influenta.

Prin secolul X, Torcello avea deja o populatie [3] de peste 10,000 de suflete, devenind un important centru politic si economic al zonei, asta si datorita legaturii pastrate cu Imperiul Bizantin (Constantinopole).

Din nefericire, incepand cu secolul al XII-lea, Torcello a inceput sa decada. Terenul din jurul insulei avea sa devina mlastinos, caile de navigatie pentru vasele comerciale aveau sa se inchida iar malaria urma sa puna pe fuga mai toata populatia insulei, care se va refugia pe Burano, Murano sau in Venetia.

Astazi, Torcello este o insula parasita, unde locuitorii permanenti nu depasesc, ca numar, 20 de persoane.

Obiective turistice
———————————————————————————————————————————————————–
Principalele atractii de pe Torcello sunt Catedrala Santa Maria Assunta, ridicata in anul 639, Biserica Santa Fosca, care dateaza din secolul XI, si muzeul gazduit in doua palate [4] din secolul XIV, Palazzo dell’Archivio si Palazzo del Consiglio.

Tot pe Torcello mai puteti gasi si Tronul lui Attila, piatra masiva sculptata in forma de scaun, si Ponte del Diavolo, unul dintre cele doua poduri [5] fara balustrade din laguna venetiana.

Cum se ajunge pe Insula Torcello
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge pe Torcello, din Venetia, veti lua vaporasul Liniei ACTV Linia LN [6] (Laguna Nord) pana pe Insula Burano [7], iar de acolo, vaporasul Liniei ACTV Linia T [8], care leaga Burano de Torcello printr-un drum de numai cateva minute.

Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită [9]