Jacopo Sansovino (Jacopo Tatti) a fost, in primul rand, sculptor, iar abia mai apoi arhitect, insa fiecare dintre aceste doua arte au atins, prin viziunea lui, desavarsirea. Activ la inceput in Florenta si Roma, Sansovino si-a dedicat a doua perioada din viata sa Venetiei, pe care a slujit-o cu inspiratie si talent pana la moarte, completand-o cu unele dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice pe care ochii umani le-au putut admira.
 
Viata si opera
———————————————————————————————————————————————————–
Nascut la Florenta, pe 2 iulie 1486, Jacopo Tatti si-a inceput ucenicia in atelierul lui Andrea Contucci, cunoscut ca Il Sansovino, de la care, mai tarziu, avea sa imprumute acest supranume. In 1506, Jacopo isi va urma maestrul la Roma, unde il va sustine indeaproape in executia unor lucrari comandate de importante fete bisericesti, intrand in acelasi timp in cercul lui Donato Bramante, pictor si arhitect italian, unde va studia arhitectura antichitatii.

Reintors la Florenta, in 1511, Jacopo Sansovino incepe o serie de lucrari proprii, participand, insa, in paralel, si la proiectele mentorului sau, Andrea Sansovino. Din perioada aceasta, vor ramane sculpturi ca Bacco (Bachus), aflata astazi la Museo Nazionale del Bargello din Florenta, sau San Jacopo Apostolo, care poate fi gasita in Domul din Florenta.

In 1518, Sansovino revine la Roma, unde va sta pana la caderea acesteia din 1527, dupa care va fugi la Venetia, unde va ramane pana la sfarsitul vietii sale.

In Venetia, odata ajuns, Jacopo Sansovino este primit cu caldura de Dogele Andrea Gritti, in gratiile caruia intra imediat, si de la care primeste o lucrare importanta – restaurarea cupolei Bazilicii San Marco.

Doi ani mai tarziu, in 1529, Sansovino este numit arhitect sef (proto) al Republicii Venetiene, iar influenta lui creste in acest plan, odata cu salariul anual. Proiectele sale sunt concentrate in Piata San Marco, putand mentiona aici Loggetta clopotnitei San Marco, statuile si basoreliefurile care imbogatesc Bazilica San Marco, Scara Gigantilor din curtea interioara a Palatului Ducal, cu statuia lui Marte si a lui Neptun, si, nu in ultimul rand, impresionanta Biblioteca Nazionale Marciana, despre care Andrea Palladio va spune mai tarziu ca este cea mai frumoasa constructie ridicata dupa perioada antichitatii.

Sansovino a proiectat si a construit numeroase edificii, printre care putem aminti bisericile San Zulian, San Martino, San Francesco della Vigna, Santo Spirito in Isola, San Geminiano (distrusa de Napoleon pentru constructia Ala Napoleonica), sau palate ca Palazzo Corner, Palazzo Dolfin, Palazzo Moro sau Scuola Grande della Misericordia.

Opera sa de capatai ramane, insa, Biblioteca Marciana, pozitionata fata in fata cu Palatul Dogilor, bogat decorata in stil renascentist, a carei constructie s-a intins pe mai bine de 50 de ani, fiind terminata de Vincenzo Scamozzi la 18 ani dupa moartea lui Sansovino.

Jacopo Sansovino a fost primul arhitect care a introdus in orasul lagunar stilul renascentist matur, adaptandu-l la cerintele Venetiei, dupa ce renasterea venetiana fusese reprezentata pana atunci, la nivel timpuriu, de arhitectul Mauro Codussi si de scuptorul Pietro Lombardo. El a creat premisele dezvoltarii unui stil unic, dependent de particularitatile orasului pe apa, stil adoptat mai tarziu si dus mai departe de un alt arhitect celebru, Andrea Palladio. Creatia sansoviniana ramane si astazi foarte vizibila in Venetia si, pentru a o descoperi pe indelete, trebuie sa ajungeti acolo.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Nume: Jacopo Sansovino (Jacopo Tatti)
A trait intre: 2 Iulie 1486 – 27 Noiembrie 1570
Profesie: Sculptor, Arhitect
Stil: Renascentist

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.