Liniile vaporaselor ACTV au fost definite, in timp, plecand de la mai multi factori. Rutele acestora au incercat de la inceput sa foloseasca cele mai largi canale ale Venetiei, intervenind cat mai putin arhitectura orasului, iar pozitionarea statiilor a fost gandita atent, pentru a asigura un acces cat mai facil la acest mijloc de transport.

Liniile ACTV sunt grupate in mai multe categorii, pe care vom incerca sa le trecem in revista, in cele ce urmeaza.
 
Liniile centrale
———————————————————————————————————————————————————–
Linia ACTV Linia 1 si ACTV Linia 2 sunt numite Centrocitta pentru ca strabat, practic, centrul orasului, folosind ca ruta de navigatie cele doua canale mari ale Venetiei – Canal Grande si Canale della Giudecca.

Linia ACTV Linia 1 pleaca din Piazzale Roma, traverseaza Venetia si are ca punct final statia Santa Maria Elisabetta, aflata pe Insula Lido, in timp ce linia ACTV Linia 2 leaga Venetia de Insula Giudecca, oferind si un parcurs mai rapid de-a lungul Canal Grande, datorita unui numar mai mic de statii.
 
Liniile circulare
———————————————————————————————————————————————————–
Liniile Giracitta sunt linii care au un parcurs circular, facilitand si transportul pe doua dintre insulele lagunei – Murano si Lido.

Majoritatea liniilor circulare sunt pereche, cu trasee identice. Astfel, exista perechea ACTV Linia 41 si ACTV Linia 42, care pleaca de pe Murano, ocoleste apoi Venetia, pe Canalul Giudecca, pentru a se intoarce iar pe Murano. Liniile ACTV Linia 51 si ACTV Linia 52 iau startul pe Lido, inconjoara prin nord Venetia si se intorc, tot pe Canale della Giudecca, pe Lido. Liniile ACTV Linia 61 si ACTV Linia 62 au ca punct de plecare Piazzale Roma si un parcurs mai rapid spre Lido.

Linie circulara este si linia ACTV Linia DM (Diretto Murano), cu plecare de pe Tronchetto si sosire pe Murano, cu un parcurs mult mai rapid decat liniile 41 si 42.
 
Liniile lagunare
———————————————————————————————————————————————————–
Aceste linii leaga centrul istoric al Venetiei de insulele lagunei – Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Vignole – si de partea continentala a regiunii – Punta Sabbioni, Treporti si Chioggia, aceasta din urma functionand numai in timpul sezonului estival.

Linia ACTV Linia LN (Laguna Nord) pleaca din Venetia, de la statia Fondamente Nove, opreste pe Murano, pe Burano, la Treporti, la Punta Sabbioni, pe Lido, pentru a se intoarce din nou in Venetia, la San Zaccaria. Linia ACTV Linia T este o linie scurta, care sigura legatura intre Burano si Torcello iar linia ACTV Linia 11 ofera un traseu hibrid, atat pe apa, cat si pe uscat, cu autobuzul, pornind de pe Lido si ajungand pana la Chioggia. Vaporasele liniei ACTV Linia 13 pleaca din Venetia si opresc pe Murano, Vignole, Lazzaretto Nuovo, Sant’Erasmo, ajungand pana la Treporti.

Linia ACTV Linia 15 leaga Venetia printr-o ruta directa de Punta Sabbioni, cu plecare de la San Zaccaria, iar linia ACTV Linia 17 face acelasi lucru, plecand insa de la Tronchetto si avand si o oprire intermediara pe Lido. Ultima dintre liniile lagunare, linia ACTV Linia 20, pleaca de la San Zaccaria, opreste pe Insula San Servolo, pe San Lazzaro, cu statie finala pe Lido, la Lido Casino.

 
Liniile Terminal
———————————————————————————————————————————————————–
Aceste linii administrate de Alilaguna, unde ACTV are doar 30% dintre actiuni, sunt in numar de cinci si leaga Venetia de Aeroportul Marco Polo, pe diferite rute.

Linia BLU si Linia ROSSA au un traseu asemanator, cu plecare de la Aeroportul Marco Polo si sosire pe Tronchetto. Linia ARANCIO este o linie directa spre centrul Venetiei, care porneste de la Aeroport si ajunge, pe Canal Grande, pana la Sant’Angelo, in apropiere de Podul Rialto. Linia ORO ofera o conexiune directa si rapida cu Piata San Marco iar Linia MARRONE continua aceasta ruta, din Piata San Marco, pana pe Tronchetto.
 
Liniile sezoniere
———————————————————————————————————————————————————–
Liniile sezoniere intra in functiune atunci cand numarul de turisti creste, asa cum se intampla in timpul Carnavalului sau in lunile de vara. Linia ACTV Linia 5 leaga Piata San Marco de insula Murano, Linia ACTV Linia 8 face conexiunea intre Insula Giudecca, Venetia si Lido iar Linia ACTV Linia 18 circula intre insula Murano, Sant’Erasmo si Lido.
 
Liniile nocturne
———————————————————————————————————————————————————–
ACTV administreaza si trei linii de vaporase care asigura transportul acvatic pe timp de noapte. Vaporasele liniei N circula pe Canal Grande si ajung pe Giudecca si pe Lido, linia N Laguna Nord pleaca din Venetia si opreste pe Murano, Vignole, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Torcello, Burano, la Treporti si la Punta Sabbioni, iar linia N Murano este dedicata unei rute directe Venetia – Murano, cu mai multe opriri pe aceasta insula.

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.