- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Mestre

Mestre [2] este cel mai mare oras italian fara un statut autonom. Impreuna cu Marghera, Chirignago, Zelarino si Favaro Veneto, formeaza partea continentala a Venetiei (Comune di Venezia).

Fiind asezat pe malul nordic al lagunei venetiene, Mestre reprezinta o poarta de intrare in Venetia, fiind legat de aceasta printr-un pod de aproximativ patru kilometri, numit Ponte della Liberta.

Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
O legenda locala spune ca bazele localitatii Mestre ar fi fost puse de unul dintre invinsii Razboiului Troian, pe nume Mestle. Acesta ar fi reusit sa scape din Troia, dupa distrugerea ei, impreuna cu Antenor, cel care avea sa fie considerat mai tarziu fondatorul Padovei.

Mestre este mentionat pentru prima data intr-un document din secolul VIII, in legatura cu o donatie facuta Manastirii San Teonisto din Casier. Mai apoi, numele orasului apare si pe diploma emisa de imparatul Otto al-III-lea, prin care acesta il improprietarea cu pamant pe contele de Treviso.

In perioada aceasta, zona functioneaza ca granita intre Imperiul Roman si Republica Venetiana, loc de trecere a oamenilor si a marfurilor cu destinatia Venetia. Avantajat de cresterea economica a Serenissimei, Mestre a crescut si el, devenind port important la Marea Adriatica.

In secolul XIV, Mestre a fost amenintat in mai multe randuri de o puternica familie veroneza, familia Scala (Scaligeri). Dupa eforturi sustinute de a cuceri orasul, acestia au renuntat, insa Republica Venetiana a inteles amenintarea care pandea in zona si, fiind fidela intereselor sale comerciale, a preluat controlul localitatii Mestre.

Schimbul de marfuri dintre Venetia si Mestre devenise, apoi, atat de important, incat s-a luat decizia construirii unui canal artificial – Canalul Salso, care urma sa faca mai usor transportul acestora dintr-o parte in alta.

In luna Mai 1797, odata cu caderea Republicii Venetiene, Mestre a fost ocupat de trupele lui Napoleon Bonaparte. Un an mai tarziu, Napoleon semna Tratatul de la Campio Formio iar Mestre, impreuna cu Venetia, devenea teritoriu austriac. Ocupatia austriaca va dura pana la al Treilea Razboi Italian de Independenta din 1866, dupa care Mestre va fi integrat in noul Regat al Italiei.

Obiective turistice [3]
———————————————————————————————————————————————————–
Cea mai importanta zona a orasului, din punct de vedere turistic, o reprezinta Piazza Erminio Ferretto. Aici se gaseste Domul din Mestre (Duomo di San Lorenzo), Turnul cu Ceas (Torre dell’Orologio) si cladirea istorica a teatrului Excelsior, astazi cinematograf.

Un alt obiectiv turistic important poate fi considerat Teatro Toniolo, construit in 1912, aflat in apropierea Galeriei Matteotti, zona plina de magazine si foarte aglomerata.

O priveliste interesanta a Venetiei si a lagunei o puteti vedea din Parcul San Giuliano [4], aflat la marginea Mestre, parc in care se desfasoara cele mai importante evenimente [5] locale. Anul acesta, de pilda, aici a avut loc slujba tinuta de Papa Benedict al XVI-lea, aflat in vizita la Venetia, si unul dintre cele mai mari festivaluri muzicale europene, Heineken Jammin’ Festival.

Cum se ajunge in Mestre
———————————————————————————————————————————————————–
Aeroportul Venetia Marco Polo [6] este foarte aproape de oras si, pentru a ajunge in Mestre, puteti lua autobuzul ACTV numarul 15 sau cursa expres Fly Bus ATVO, pretul biletului pentru aceasta din urma fiind de 5€.

Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită [7]