Pentru Venetia, istoria a inceput undeva pe la rasaritul erei noastre, in sunet de sabii inclestate si lumini de foc, atunci cand marile invazii barbare au atins si teritoriul Imperiului Roman de Apus. Acesta, desi tinut in frau de la Roma, incepuse deja sa se prabuseasca.
 
Pe dinafara
———————————————————————————————————————————————————–
Primele lovituri au fost ale Marcomanilor, care, impreuna cu Vandalii si Sarmatii, au pornit prin secolul II d.H. sa atace Roma. Acestia au fost opriti din drumul lor, dupa lupte care au durat cativa ani, de imparatul-filosof Marcus Aurelius.

Au urmat apoi Vizigotii condusi de Alaric, care aveau sa ajunga la Roma si chiar sa o devasteze in 408, iar dupa aceea, nu mai departe de 50 de ani in viitor, Attila Hunul, in fruntea unei armate care va inainta destul de mult pe teritoriul Italiei de astazi.

Ultimii au fost Lombarzii, care au invadat peninsula italica in 568, nereusind insa sa ajunga la Roma. Mai tarziu, in 774, acestia urmau sa fie infranti de viitorul imparat al francilor, Carol cel Mare, cel care avea sa cucereasca intreaga Italie si sa formeze mai tarziu Imperiul Carolingian.
 
Pe dinauntru
———————————————————————————————————————————————————–
Desi au fost impinsi de Lombarzi spre insulele lagunei, acolo unde traiau la acele vremuri doar o mana de pescari, viitorii venetieni au stiut sa reziste tuturor acestor tranzite barbare. Printre aceste lupte, ei s-au inchegat ca un popor insular, fortati sa se retraga in largul marii, acolo unde erau mai greu de ajuns.

Bineinteles ca toti cei care au trecut in graba peste teritoriul de astazi al Venetiei, si Marcomanii, si Vizigotii, si Hunii, si Lombarzii, erau mult mai interesati de Roma, si asta, poate, i-a ferit pe venetieni si i-a lasat sa se dezvolte incet pe acest teritoriu protejat de ape.

Ca un efect in timp, Venetia va incepe sa creasca prin secolul VIII, atat ca putere militara, cat si pe plan economic. Aceasta perioada tulbure de aproape opt secole se va sfarsi odata cu numirea primului doge al Venetiei, Orso Ipato, in 726. Iar de aici, incepe o alta poveste…

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.