Pentru a cunoaste expresia suprema a culturii venetiene, indiferent daca sunteti atrasi de arhitectura, pictura, sculptura sau de toate trei deopotriva, o vizita in Palatul Dogilor este imperios necesara.

Desi suntem tentati de multe ori sa va recomandam descoperirea Venetiei pe stradute inguste si canale ascunse, dimineata devreme sau seara tarziu, la fel de bine putem spune ca o vizita la Venetia fara a vedea Palatul Dogilor in plina zi, pe dinauntru si pe dinafara, poate fi considerata, pe buna dreptate, o vizita ratata.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Ridicat initial din lemn in secolul IX, Palatul Ducal (Palazzo Ducale) a fost reconstruit de mai multe ori dupa aceea, dobandind forma pe care o vedem astazi abia intre 1340 si 1424, odata cu constructia Salii Marelui Consiliu, sub supravegherea arhitectului Filippo Calendario.

Dupa acea perioada, constructii noi au aparut in incinta palatului, sub ingrijirea lui Giovanni si a lui Bartolomeo Bon (tata si fiu), dintre care putem aminti Porta della Carta, intrarea principala care directioneaza vizitatorii spre curtea interioara.

Dupa un incendiu major care a avut loc in 1483, curtea interioara va fi reconstruita intr-un stil renascentist de arhitectul Antonio Rizzo.
 
Arhitectura, sculptura, pictura
———————————————————————————————————————————————————–
Exteriorul din marmura alba si roz poate fi admirat gratuit din Piata San Marco dar pentru a cunoaste minunile lasate de numerosi arhitecti, pictori si sculptori in interiorul palatului, trebuie sa platiti biletul de intrare.

Dintre arhitectii ale caror opere impodobesc si astazi palatul, ii mai putem aminti pe Jacopo Sansovino, cel care a construit Scara Gigantilor dupa un proiect al lui Antonio Rizzo, numita astfel datorita celor doua statui enorme care se regasesc in varful ei – Marte si Neptun, pe Scarpagnino, cel care se pare ca a terminat Scara de Aur inceputa de Sansovino, sau pe Antonio Contino, cel care a lasat in urma superbul Pod al Suspinelor, construit in jurul anului 1603.

In interiorul palatului pot fi gasite picturi apartinand lui Tintoretto (Intoarcerea fiului risipitor, Dogele Girolamo Priuli primind sabia si balanta, Dogele Andrea Gritti ingenuchind in fata Fecioarei sau enormul Paradis, cea mai mare pictura in ulei din lume). Pe langa acesta, palatul gazduieste si opere ale unor pictori ca Guariento (fragmente din fresca pictata in Sala Marelui Consiliu), Titian (Dogele Antonio Grimani in fata Credintei), Paolo Veronese (Rapirea Europei) sau Jacopo Bassano.
 
Cum se ajunge la Palatul Dogilor
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul Dogilor poate fi gasit cu usurinta datorita locatiei binecunoscute din Piata San Marco, piata spre care converg majoritatea drumurilor venetiene. Pentru a ajunge pe apa, folositi oricare dintre vaporasele liniilor ACTV Linia 1 sau ACTV Linia 2 pana la statia San Marco Vallaresso sau oricare dintre liniile ACTV Linia 1, ACTV Linia 2, ACTV Linia 41, ACTV Linia 42, ACTV Linia 51, ACTV Linia 52 pana la statia San Zaccaria.

Drumul pe jos spre Piata San Marco este marcat de sageti “per San Marco” si sunt putine sanse sa va pierdeti. Este totusi bine sa aveti si o harta cu dumneavoastra. Ajunsi in piata, veti gasi palatul fara niciun fel de efort.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit in: 814
Reconstruit in: 1340-1424
Stil: Gotic, Renascentist
Arhitecti: Filippo Calendario, Giovanni si Bartolomeo Bon, Jacopo Sansovino, Antonio da Ponte, Scarpagnino
In prezent: Muzeu
Locatie: San Marco 1
Statie vaporetto: San Marco Vallaresso, San Zaccaria
Linie ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42 ACTV Linia 51 ACTV Linia 52
Program de vizitare: 1 Aprilie – 31 Octombrie: zilnic, 09:00-19:00; 1 Noiembrie – 31 Martie: zilnic, 09:00-18:00;
Pret intrare: 12 €; Redus: 6,50 €;
Fotografiatul: Interzis in interior, permis doar in curtea interioara
Site: www.museiciviciveneziani.it
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.