Imediat ce treci de Muzeul Peggy Guggenheim, venind dinspre Ponte dell’Accademia, ai pe dreapta o cladire relativ micuta dar deosebit de cocheta, construita intr-un stil gotic cu elemente renascentiste, numita Palazzo Dario sau, mai aproape de limba venetiana, Ca’ Dario.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Nu se stie exact cand a fost ridicat Palazzo Dario, insa unii spun ca acesta a trecut printr-o restaurare (reconstructie) majora in 1487 iar cel care s-a ocupat de proiect a fost arhitectul Pietro Lombardo. Acesta ar fi refacut palatul pentru senatorul venetian Giovanni Dario, important om al acelor vremuri, diplomat si comerciant deopotriva.

Dupa moarte lui Giovanni Dario, in 1494, palatul a ramas fiicei lui nelegitime, Marietta. Aceasta, casatorita cu Vincenzo Barbaro, a adus, practic, cladirea in familia Barbaro, care mai detinea pe atunci inca doua palate – unul in imediata vecinatate (Palazzo Barbaro Wolkoff) si unul pe malul celalalt al Canal Grande, mai aproape de Ponte dell’Accademia, Palazzo Barbaro.

Ca’ Dario va sta in posesia familiei Barbaro pana pe la mijlocul secolului al XIX. Dupa aceea, isi va schimba de mai multe ori proprietarii pana cand, in 2006, va fi cumparat de niste americani care il detin si in prezent.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul este construit intr-un stil gotic venetian, cu arcade rotunjite care privesc blajin spre Canal Grande, dar si cu arcade in forma de lance pe partea opusa. Pe fatada acoperita cu marmura, decoratiunile sunt disputate de un stil bizantin sau chiar arab, dar ale carui elemente se regasesc, de pilda, si in arhitectura Bisericii San Marco.

 
Cum se ajunge la Palazzo Dario
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge la Ca’ Dario, statia de vaporas la care trebuie sa coborati este Salute. Pentru aceasta, va trebui sa luati vaporetto Linia ACTV Linia 1 din Piazzale Roma sau din oricare alta statie prin care trece acesta.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit in: 1487
Stil: Gotic, Renascentist
Arhitect: Pietro Lombardo
Locatie: Dorsoduro 352
Statie vaporetto: Salute
Linie ACTV: ACTV Linia 1
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.