- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Palazzo Malipiero

Posted By Ghid Venetia On May 24, 2010 @ 3:37 pm In Galerie,Image,Obiective turistice,Palate | 1 Comment

Palazzo Malipiero este asezat pe malul estic al Canal Grande [2], chiar inainte ca acesta sa se curbeze pentru a se varsa in Bazinul San Marco [3]. Foarte aproape de Palazzo Grassi, el este despartit de acesta prin cei cativa metri ai pietei San Samuele.

Palatul este celebru, in primul rand, ca resedinta a lui Giacomo Casanova, timp de cativa ani, pe vremea cand acesta era inca adolescent. In camerele acestui palat, se pare, amantul venetian ar fi invatat arta [4] amorului pe care o va exersa atat de tenace mai tarziu.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul, cunoscut si sub numele de Cà Grande di San Samuele, a fost construit in secolul XI de familia Soranzo.

La inceputul secolului XV, palatul a intrat in posesia unei puternice familii venetiene – familia Cappello, in urma unei casatorii. Pe la jumatatea secolului XVI, familia Cappello a dispus largirea palatului si constructia fatadei orientate spre Canal Grande, care exista si astazi.

Tot in secolul XVI, printr-o alta uniune, palatul trece din posesia familiei Cappello in cea a familiei Malipiero. La fel ca si ceilalti proprietari, si familia Malipiero s-a ingrijit atent de palat, fiind responsabila pentru o serie de modificari facute dupa anul 1700.

Incepand cu secolul XIX, timp al decaderii venetiene, palatul a fost instrainat de catre cei din familia Malipiero, urmand sa treaca de la un proprietar la altul pana in 1951, atunci cand a fost cumparat de familia Barnabò. Acestia l-au restaurat in totalitate, redandu-l unui oras care, desi foarte vechi, reintinereste constant.
 
Arhitectura [5]
———————————————————————————————————————————————————–
Construit initial in stil bizantin venetian, palatul a fost imbogatit cu un nou etaj in secolul XIV, de aceasta data intr-un stil gotic cu ferestre arcuite in forma de lance. Arhitectura gotica a etajului superior a inglobat cu succes elementele bizantine a celui de dedesubt, realizand o combinatie interesanta care poate fi observata si in ziua de astazi, mai ales pe fatada orientata spre Piata San Samuele.
 
Cum se ajunge la Palazzo Malipiero
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge la Palazzo Malipiero, puteti folosi vaporasele Liniei ACTV Linia 2 [6], cu oprire la statia San Samuele, aflata in imediata vecinatate a palatului. Daca doriti sa ajungeti pe jos, veti avea nevoie, bineinteles, de o harta.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit in: secolul XI
Stil: Bizantin, Gotic
Locatie: San Marco 4041
Statie vaporetto [7]: San Samuele
Linie ACTV: ACTV Linia 2 [6]
Site: www.palazzomalipiero.com [8]
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită [9]


Article printed from Ghid Venetia: http://www.ghidvenetia.ro

URL to article: http://www.ghidvenetia.ro/palazzo-malipiero/

URLs in this post:

[1] Tweet: http://twitter.com/share

[2] Canal Grande: http://www.ghidvenetia.ro/canal-grande/

[3] San Marco: http://www.ghidvenetia.ro/san-marco/

[4] arta: http://www.ghidvenetia.ro/arta/

[5] Arhitectura: http://www.ghidvenetia.ro/category/arta/arhitectura/

[6] Image: http://www.ghidvenetia.ro/tag/linia-2/

[7] vaporetto: http://www.ghidvenetia.ro/vaporetto/

[8] www.palazzomalipiero.com: http://www.palazzomalipiero.com

[9] Vizualizare hartă mărită: http://maps.google.com/maps?f=q&source=embed&hl=ro&geocode=&q=palazzo+malipiero,+venice&sll=45.434336,12.338784&sspn=0.342586,0.891953&g=venice&ie=UTF8&hq=&hnear=Palazzo+Malipiero,+Campo+San+Samuele,+30124+Venezia+VE,+Veneto,+Italia&ll=45.433997,12.328162&spn=0.009035,0.026565&z=15&iwloc=A

Copyright © 2009 Ghid Venetia. Toate drepturile rezervate.
www.ghidvenetia.ro