- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Palazzo Malipiero

Palazzo Malipiero este asezat pe malul estic al Canal Grande [2], chiar inainte ca acesta sa se curbeze pentru a se varsa in Bazinul San Marco [3]. Foarte aproape de Palazzo Grassi, el este despartit de acesta prin cei cativa metri ai pietei San Samuele.

Palatul este celebru, in primul rand, ca resedinta a lui Giacomo Casanova, timp de cativa ani, pe vremea cand acesta era inca adolescent. In camerele acestui palat, se pare, amantul venetian ar fi invatat arta amorului pe care o va exersa atat de tenace mai tarziu.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Palatul, cunoscut si sub numele de Cà Grande di San Samuele, a fost construit in secolul XI de familia Soranzo.

La inceputul secolului XV, palatul a intrat in posesia unei puternice familii venetiene – familia Cappello, in urma unei casatorii. Pe la jumatatea secolului XVI, familia Cappello a dispus largirea palatului si constructia fatadei orientate spre Canal Grande, care exista si astazi.

Tot in secolul XVI, printr-o alta uniune, palatul trece din posesia familiei Cappello in cea a familiei Malipiero. La fel ca si ceilalti proprietari, si familia Malipiero s-a ingrijit atent de palat, fiind responsabila pentru o serie de modificari facute dupa anul 1700.

Incepand cu secolul XIX, timp al decaderii venetiene, palatul a fost instrainat de catre cei din familia Malipiero, urmand sa treaca de la un proprietar la altul pana in 1951, atunci cand a fost cumparat de familia Barnabò. Acestia l-au restaurat in totalitate, redandu-l unui oras care, desi foarte vechi, reintinereste constant.
 
Arhitectura [4]
———————————————————————————————————————————————————–
Construit initial in stil bizantin venetian, palatul a fost imbogatit cu un nou etaj in secolul XIV, de aceasta data intr-un stil gotic [5] cu ferestre arcuite in forma de lance. Arhitectura gotica a etajului superior a inglobat cu succes elementele bizantine a celui de dedesubt, realizand o combinatie interesanta care poate fi observata si in ziua de astazi, mai ales pe fatada orientata spre Piata San Samuele.
 
Cum se ajunge la Palazzo Malipiero
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge la Palazzo Malipiero, puteti folosi vaporasele Liniei ACTV Linia 2 [6], cu oprire la statia San Samuele, aflata in imediata vecinatate a palatului. Daca doriti sa ajungeti pe jos, veti avea nevoie, bineinteles, de o harta.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit in: secolul XI
Stil: Bizantin, Gotic
Locatie: San Marco 4041
Statie vaporetto [7]: San Samuele
Linie ACTV: ACTV Linia 2 [6]
Site: www.palazzomalipiero.com [8]
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită [9]