Piazza San Marco este intr-atat de celebra, incat nu prea mai are nevoie de inca o prezentare. Colectie de simboluri religioase, culturale, istorice, si un simbol in sine, aceasta piata reprezinta visul a milioane de turisti care se pregatesc de drum. Pe oricine ati intreba despre Venetia, sau mai bine zis despre cel mai important loc din Venetia, ei bine, persoana respectiva v-ar da un singur raspuns: Piata San Marco. Si atunci, cate cuvinte mai pot fi spuse despre ea? Poate doar cateva…
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Prin secolul IX, Piata San Marco era doar o mica zona libera in fata Bazilicii San Marco. Aceasta avea sa fie largita, pana la forma pe care o are in prezent, abia in 1177, cand doua canale care o intrerupeau au fost umplute. Aceasta modificare a fost facuta cu ocazia vizitei Papei Alexander al III-lea si a imparatului roman Frederick I Barbarossa, care s-au intalnit la Venetia pentru a semna un armistitiu.

In 1797, Venetia era sub ocupatie franceza iar cladirea Procuratie Nuove din Piata San Marco a devenit resedinta imparatului Napoleon si a fiului sau vitreg, Eugene de Beauharnais. Napoleon a construit o noua aripa, numita Ala Napoleonica, orientata cu fatada spre Bazilica San Marco, demoland pentru aceasta Biserica San Geminiano, creatie a lui Jacopo Sansovino.

Piata a fost pavata pentru prima data in a doua parte a secolului XII, urmand ca pavelele sa fie schimbate abia sase secole mai tarziu, in 1723, designul de atunci fiind opera arhitectului Andrea Tirali. Pavajul avea sa fie reimprospatat si in 1890, pastrand in mare modelul folosit de Tirali.
 
Obiective turistice
———————————————————————————————————————————————————–
Piata San Marco aduna la un loc cladiri inestimabile, asa cum este Palatul Dogilor venetieni, Bazilica San Marco cu a ei arhitectura impresionanta, Turnul cu ceas (Torre dell’Orologio), Biblioteca Nazionale Marciana construita de Sansovino, Procuratura (Procuratie), ale carei aripi gazduiesc Muzeul Correr, si nu in ultimul rand, Clopotnita San Marco, de unde Venetia poate fi privita de sus.
 
Cum se ajunge in Piata San Marco
———————————————————————————————————————————————————–
Si sa vreti sa ocoliti Piata San Marco, si v-ar fi greu. Daca doriti sa ajungeti pe jos, din orice zona a orasului, urmariti sagetile marcate pe ziduri, cu “per San Marco”. Pentru orice eventualitate, ar fi bine sa aveti la dumneavoastra si o harta.

Pentru a ajunge in Piata San Marco pe apa, folositi oricare dintre vaporasele liniilor ACTV Linia 1 sau ACTV Linia 2 pana la statia San Marco Vallaresso sau oricare dintre liniile ACTV Linia 1, ACTV Linia 2, ACTV Linia 41, ACTV Linia 42, ACTV Linia 51, ACTV Linia 52 pana la statia San Zaccaria.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita in: secolul IX
Refacuta in: 1177, 1723, 1890
Locatie: San Marco 1
Statie vaporetto: San Marco Vallaresso, San Zaccaria
Linie ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42 ACTV Linia 51 ACTV Linia 52
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.