Acolo unde Canal Grande isi aduce malurile cel mai aproape pentru a se strecura cu grija printre San Polo si San Marco, venetienii s-au gandit sa contruiasca un pod. Si pentru ca s-au tot gandit la lucrul asta o vreme, la un moment dat au si facut-o.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Primul pod construit pe locul acesta in 1180 a fost din lemn si era sustinut de barci. Acesta a fost inlocuit de doua ori, in 1264 si in 1310, tot cu structuri din lemn, si s-a prabusit, se pare, tot de doua ori, in 1444 sub greutatea multimii care se afla pe el in timpul unei festivitati, si in 1521.

Toate acestea au fost, practic, antrenamente pentru podul de piatra care avea sa se nasca intre 1588 si 1591, sub bagheta arhitectului cu nume predestinat, Antonio da Ponte. Acesta avea sa proiecteze si sa ridice podul acesta magnific care va dainui pana in prezent.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Podul Rialto este un pod de piatra cu mai multe arcade in care acum stau inghesuite o serie de magazine de bijuterii si suveniruri. Doua rampe urca din parti pentru a se intalni romantic sub porticul din varf, unde turistii au talentul de a se ingramadi sufocant.

Lungimea este de 28.8 metri, inaltimea de 7.32 iar latimea de 22.9 metri dar nu dimensiunile impresioneaza. Farmecul vine din alta parte si, pentru a-l descoperi, trebuie sa privesti ansamblul la o scara mai larga…
 
Cum se ajunge la Podul Rialto
———————————————————————————————————————————————————–
Probabil gasiti mai greu o toaleta publica in Venetia decat Podul Rialto. Si sa vreti sa-l ocoliti si tot dati de el. Sageti care titreaza “Per Rialto” sunt pe cladiri la tot pasul si indiferent de unde veti incepe cautarea, veti gasi rapid o cale spre el.

Daca nu va descurcati sau daca va e mult prea lene ca sa faceti Venetia la picior, incercati sa gasiti vaporetto Linia ACTV Linia 1 (directia Piazzale Roma > Lido Sud), urcati-va in el si, pentru pod, coborati la statia Rialto. De asemenea, pentru cei comozi, exista si vaporetto Linia ACTV Linia 2 (directia San Zaccaria > San Marco Vallaresso).
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1588 – 1591
Arhitect: Antonio da Ponte
Lungime: 28.8 metri
Latime: 22.9 metri
Inaltime: 7.32 metri
Locatie: intre San Polo si San Marco, peste Canal Grande
Statie vaporetto: Rialto
Linie ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.