Ponte della Costituzione a fost, inca de la inceput, un compromis si, totodata, un prilej de disputa aprinsa. Opinia publica venetiana a fost impartita in doua la aflarea vestii ca un nou pod va fi construit peste Canal Grande, la numai o aruncatura de bat de Ponte degli Scalzi.

De o parte a baricadei au stat cei care nu au inteles utilitatea acestui pod si cei conservatori, care nu au vazut cu ochi buni un proiect atat de modern intr-o Venetie atat de veche, iar de cealalta parte s-au situat cei care au sustinut solutia propusa de marele arhitect Santiago Calatrava, atat din perspectiva utilitatii, cat si a designului modern.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Totul a inceput in 1997, atunci cand Santiago Calatrava a propus primariei venetiene proiectul unui pod care avea sa faca legatura intre Piazzale Roma si zona Garii Santa Lucia.

Doi ani mai tarziu, in 1999, municipalitatea venetiana a organizat un concurs public de design pentru constructia celui de-al patrulea pod de peste Canal Grande iar proiectul castigator avea sa fie, bineinteles, cel al lui Calatrava.

Dupa alti cativa ani umbriti de o polemica patimasa, pe 28 iulie 2007, constructia podului a inceput, odata cu aducerea pe apa a celor doua capete ale podului. Pe 8 august a fost adusa si partea centrala, care urma sa fie montata cateva zile mai tarziu.

Ponte della Costituzione va fi dat in folosinta in data de 11 septembrie 2008, ramanand, insa, in continuare, un proiect controversat, datorita lipsei unei cai de acces pentru persoanele cu handicap.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Podul are o lungime totala de 94 metri, o latime care variaza intre 9.38 si 17.68 metri si o inaltime de aproape 10 metri. Curbura acestuia descrie un arc de cerc cu raza de 180 de metri iar pentru constructia lui au fost folosite elemente din otel, sticla si piatra de Istria.

Pavajul din sticla a fost tratat special impotriva alunecarii si permite o iluminare de dedesubt, pentru un efect spectaculos pe timpul noptii.
 
Cum se ajunge la Ponte della Costituzione
———————————————————————————————————————————————————–
Dupa cum am mentionat mai sus, podul se afla in apropierea Garii Santa Lucia, legand zona acesteia de Piazzale Roma. Presupunand ca plecati in cautarea lui din alta parte a Venetiei, fara sa fi trecut la un moment dat prin Piazzale Roma, puteti folosi orice vaporetto care se indreapta spre unul dintre cele doua puncte mentionate anterior.

Mai exact, puteti alege oricare dintre vaporasele Liniilor ACTV Linia 1, ACTV Linia 2, ACTV Linia 41, ACTV Linia 42, ACTV Linia 51, ACTV Linia 52, ACTV Linia 61 sau ACTV Linia DM, cu oprire la una dintre statiile Piazzale Roma Santa Chiara, Piazzale Roma Parisi sau Piazzale Roma Scomenzera.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1999 – 2008
Stil: Minimalist
Arhitect: Santiago Calatrava
Lungime: 94 metri
Latime: 9.38 – 17.68 metri
Inaltime: 10 metri
Locatie: intre Piazzale Roma si Fondamenta Santa Lucia, peste Canal Grande
Statie vaporetto: Piazzale Roma Santa Chiara, Piazzale Roma Parisi, Piazzale Roma Scomenzera
Linie ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42 ACTV Linia 51 ACTV Linia 52 ACTV Linia 61 ACTV Linia DM
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.