Sunt cateva zeci de mii de porumbei in Venetia si daca, la o prima vedere, asta poate arata doar o alta fata romantica a orasului, mai nou, lucrurile nu stau chiar asa. Orasul a inceput in ultimii ani sa sufere din cauza numarului acestora si pregateste in prezent sa se razbune.
 
In esenta
———————————————————————————————————————————————————–
Dupa o istorie relativ linistita in aceasta zona, istorie care pare sa fi inceput pe la sfarsitul secolului XIX, porumbeii s-au vazut deodata inclusi intr-un cerc vicios. Ei murdaresc, asa cum le sta in fire, monumentele de arta si cladirile. Autoritatile, pentru a impiedica inmultirea lor, interzic turistilor sa mai cumpere seminte de la comercianti pentru a hrani pasarile. Comerciantii, la randul lor, vad cum le pier afacerile. Undeva in toata povestea asta se mai amesteca si activistii pentru protectia animalelor si totul ia o intorsatura tragicomica.
 
Diferend
———————————————————————————————————————————————————–
Pe 1 mai 2008, primaria Venetiei a interzis hranitul porumbeilor. Cei aproape 20 de vanzatori de seminte din Piata San Marco s-au revoltat, spunand ca traditia aceasta de a hrani pasarile este similara cu traditia plimbarilor cu gondola sau cu cea a mastilor venetiene si nu poate fi inlaturata atat de usor.

Primaria, pe de alta parte, sustine ca murdaria facuta de porumbei costa zilnic cateva mii de euro, implicand sute de lucratori ai serviciului de salubritate. Practic, un porumbel ii costa anual pe venetieni intre 10 si 20 de euro.

Porumbeii, in lumea lor, stiu doar un lucru – ca trebuie sa manance, neintelegand ca venetienii vor cu orice pret sa-i concedieze.
 
Intrebari
———————————————————————————————————————————————————–
Ce ar fi Piata San Marco fara porumbei? Credeti ca decizia pe care au luat-o autoritatile este una buna sau complet aiurea? Va pierde oare orasul din farmec odata cu disparitia porumbeilor?

Daca nu v-ati bucurat niciodata hranind aceste pasari blande, e greu de anticipat ce veti raspunde la aceste intrebari. Iar daca destinul porumbeilor pare deja pecetluit, speram ca macar pozele din galerie sa va amuze.

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

2 Comments

  1. PorumbelulVoiajor martie 7, 2010 at 9:41 pm

    la cate milioane de euro se scot anual din turism, cred ca vreo cateva sute de mii cheltuite pe curatenie nu sunt chiar un capat de tara. nu stiu daca disparitia porumbeilor din Venetia ar afecta in vreun fel numarul turistilor, mi-e greu sa cred ca sunt oameni care merg acolo pentru a vedea porumbeii, dar cu siguranta ca experienta nu ar fi aceeasi. eu am fost in Venetia si unul din cele mai frumoase momente a fost vizitarea San Marco si hranitul porumbeilor 🙂

  2. alina iunie 21, 2011 at 7:48 am

    Nu pot sa imi imaginez Venetia fara porumbei. Si oamenii fac mizerie, asta nu inseamna ca accesul lor in Venetia trebuie interzis. Porumbeii sunt foarte obisnuiti cu oamenii. Daca nu esti atent poti sa ii calci. Ar fi o cruzime sa dispara. Anul acesta plec la Venetia si o sa iau cu mine arpacas romanesc pt. porumbei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.