Punta della Dogana, cunoscuta si ca Punta della Salute sau ca Dogana da Màr, inteapa Bazinul San Marco cu a ei forma ascutita, chiar la confluenta Canalului Giudecca cu Canal Grande. Ea poate fi asemuita cu o corabie pregatita de plecare spre apele Marii Adriatice, care nu-si mai gaseste linistea in apropierea uscatului.

Imaginea colturoasa a puntii este temperata, in parte, de prezenta Bisericii Santa Maria della Salute, care o vegheaza atent din urma, ca un catarg supradimensionat care o ajuta sa isi mentina directia si ii ofera stabilitate.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
In secolul XV, vama venetiana era divizata in doua – vama uscatului si cea maritima, si ambele functionau impreuna in zona Castello, in apropiere de Arsenale. In acea vreme, vama maritima urma avea sa fie relocata in cel mai estic punct din Dorsoduro, care, pe atunci, purta numele de Punta del Sale, datorita depozitelor de sare construite aici.

In 1631, incepe in apropiere constructia Bisericii Santa Maria della Salute, edificiu care va da o alta fata zonei. Proiectul este incredintat arhitectului Baldassarre Longhena.

In 1677, arhitectul Giuseppe Benoni porneste reconstructia cladirii vamei, planuind sa-i adauge acesteia si un turn. Sculptura cu cei doi atlasi care sustin o sfera aurita, aparuta tot in acea perioada, este opera sculptorului Bernardo Falconi, colaborator obisnuit al lui Baldassarre Longhena.

In secolele XVIII si XIX, ansamblul trece prin mai multe transformari, printre care cele facute in timpul ocupatiei austriece sau restaurarile arhitectului Alvise Pigazzi din anii 1835-1838.

In 2006, primaria venetiana organizeaza un concurs pentru alegerea unei institutii care sa tranforme Punta della Dogana intr-un centru pentru arta contemporana. Palazzo Grassi castiga acest concurs iar cladirea este renovata intre 2008 si 2009 de arhitectul Tadao Ando. Incepand cu 2009, ea va gazdui opere de arta moderna din colectia Fundatiei François Pinault.
 
Cum se ajunge la Punta della Dogana
———————————————————————————————————————————————————–
Cea mai apropiata statie de vaporetto este Salute, aflata pe traseul liniei ACTV Linia 1. Fie ca veniti dinspre Piazzale Roma, pe Canal Grande, sau din sensul opus, dinspre Piazza San Marco, vaporasele liniei ACTV Linia 1 ofera cea mai buna solutie pentru a ajunge pe Punta della Dogana.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit in: secolul XV
Reconstruit in: 1677, 1835-1838
Arhitecti: Giuseppe Benoni, Bernardo Falconi, Alvise Pigazzi
In prezent: Muzeu – Centrul pentru Arta Contemporana Punta della Dogana
Locatie: Dorsoduro 2
Statie vaporetto: Salute
Linie ACTV: ACTV Linia 1
Program de vizitare: zilnic, 10:00-19:00
Pret intrare: 20 € (include Palazzo Grassi); 15 € (doar Punta della Dogana);
Site: www.palazzograssi.it
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

Vizualizare hartă mărită

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.