Privind Puntea Suspinelor de pe Ponte della Paglia, ne putem inca imagina cum Casanova trecea peste Rio di Palazzo, dinspre inchisoare inspre Palatul Dogilor, privind cu coada ochiului afara si suspinand stins dupa libertate.

Aventurierul venetian, incarcerat pe la 1755, avea sa scape cateva luni mai tarziu din inchisoare insa, pentru multi altii, drumul acesta peste Puntea Suspinelor a oferit, probabil, ultima privire spre lumea de afara.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Puntea Suspinelor (Ponte dei Sospiri, in italiana), a fost construita la inceputul secolului XVII de Antonio Contino, din ordinul dogelui Marino Grimani, a carui stema o poarta.

Antonio Contino, urmas al unui alt arhitect celebru – Antonio da Ponte, (creatorul Podului Rialto), a ridicat intre 1600 si 1603 aceasta constructie in stil baroc din piatra de Istria care urma sa faca legatura intre Inchisoarea Noua si Palatul Dogilor, unde cei inchisi erau dusi pentru a fi judecati.

Podul a devenit faimos in secolul XIX datorita Lordului Byron, care l-a zugravit romantic intr-o poezie numita Childe Harold’s Pilgrimage, si tot de la acesta se spune ca i-ar fi ramas si numele sub care este cunoscut astazi.

In timp, Puntea Suspinelor va deveni un binecunoscut simbol venetian cu conotatii dulci-amare, amestecand suferinta si dorinta de libertate a celor care o traversau la inceput, cu speranta unei iubiri eterne pe care o nutresc cei care trec astazi pe sub ea in gondole. Daca acestia din urma impart un sarut, la asfintit, chiar in momentul in care trec pe sub pod, vor fi binecuvantati, se spune, cu o dragoste care nu va muri niciodata.

Din pacate, in prezent, aripa estica a Palatului Dogilor este in renovare iar lucrarile desfasurate in Piata San Marco si in imprejurimi vor dura pana in 2014. Pana atunci, Puntea Suspinelor va fi inconjurata de panouri publicitare uriase care nu-i fac niciun bine.
 
Cum se ajunge la Puntea Suspinelor
———————————————————————————————————————————————————–
Fiind lipita de Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor poate fi gasita cu usurinta. Practic, venind dinspre Piata San Marco, cu Palatul Ducal in stanga si Insula San Giorgio Maggiore in dreapta, urcati pe primul pod (Ponte della Paglia) si, pentru a o vedea, priviti de-a lungul canalului Rio di Palazzo.

Pentru a o traversa, trebuie sa vizitati Palatul Dogilor. Desi in urma cu ceva timp ati fi putut ajunge pe Puntea Suspinelor doar daca ati fi optat pentru turul numit Itinerarii Secrete, acum puteti ajunge la aceasta cu un bilet obisnuit de 12€. Nu va asteptati, insa, ca prin interior sa fie la fel de spectaculoasa ca pe dinafara.

Cea mai apropiata statie de vaporetto este San Zaccaria, unde puteti ajunge cu vaporasele liniilor ACTV Linia 1, ACTV Linia 2, ACTV Linia 41, ACTV Linia 42, ACTV Linia 51 sau ACTV Linia 52.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construit intre: 1600 – 1603
Stil: Baroc
Arhitect: Antonio Contino
Lungime: 11 metri
Locatie: intre San Marco si Castello, peste Rio di Palazzo
Statie vaporetto: San Zaccaria
Linie ACTV: ACTV Linia 1 ACTV Linia 2 ACTV Linia 41 ACTV Linia 42 ACTV Linia 51 ACTV Linia 52
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.