An de an, in prima duminica din luna septembrie, are loc o sarbatoare foarte indragita de catre venetieni, numita Regata Storica. Acest moment combina o manifestare sportiva cu o evocare istorica, sub semnul celui mai important eveniment din calendarul Voga alla Veneta.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Originile regatelor venetiene se pierd in timp, diverse speculatii plasand nasterea acestui obicei undeva intre secolul X si XIII. Natura locului a incurajat acest tip de manifestari inca de la aparitia primilor oameni in zona, care erau obligati sa vasleasca pentru a se putea deplasa. Nu a durat mult, cu siguranta, pana cand priceperea vaslasilor venetieni a inceput sa fie recunoscuta, iar de aici si pana la organizarea de intreceri sportive in care acestia isi demonstrau indemanarile, nu a mai fost decat un pas.

Regata Storica incepe in fiecare an cu o procesiune impresionanta, care comemoreaza primirea triumfala a Caterinei Cornaro pe pamant venetian. Aceasta, imparateasa a Ciprului si a Armeniei, provenita dintr-o familie venetiana bogata si influenta, renuntase la tron in 1489 in favoarea Venetiei, fiind aplaudata la intoarcerea sa acasa.

Barci asemanatoare celor din secolul XVI navigheaza pe Canal Grande, in frunte cu o replica a faimosului Bucintoro, nava festiva a dogilor venetieni, toate decorate in culori care iti fura privirea.

Intrecerile de barci care urmeaza dupa aceea sunt in numar de sapte, structurate pe categorii, in functie de varsta echipajului si de numarul de vasle folosite. Barcile pornesc, de regula, din Bazinul San Marco si parcurg Canal Grande in totalitate, pana la Ponte della Costituzione, pentru a se intoarce apoi pana in apropiere de Ca’ Foscari. Acolo se gaseste o platforma plutitoare, numita Machina, care marcheaza punctul de sosire.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Aparut in: 1899
Tip eveniment: Sportiv, evocare istorica
Calendar: 5 Septembrie 2010 | 4 Septembrie 2011
Site: www.veneziamarketingeventi.it

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.