- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

San Marco

Piata San Marco este inima vie a Venetiei, in care stradute inguste ca niste capilare pompeaza anual milioane de turisti veniti sa vada unele dintre cele mai mari minuni arhitectonice ale lumii. Palatul Dogilor, Basilica San Marco sau Biblioteca Marciana reprezinta poate cele mai importante motive pentru care ar trebui sa ajungeti aici, insa asta nu e tot. Asa cum Venetia nu inseamna doar sestiere San Marco, nici cartierul acesta nu inseamna doar Piata San Marco, multe alte lucruri spectaculoase putand fi gasite intre granitele lui.
 
Asezare
———————————————————————————————————————————————————–
Cartierul este marginit de Canal Grande in partea de nord si in vest, de Bazinul San Marco in sud, iar in est, limita care il separa de Castello [2] este trasata de Rio di Palazzo, Rio di San Zulian, Rio della Fava si, in sfarsit, de Rio del Fontego dei Tedeschi, care se varsa in Canal Grande putin mai la nord de Podul Rialto.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
San Marco, numit initial Rivoalto (de unde vine si actualul Rialto), a fost nucleul initial de la care Venetia a inceput sa se extinda, prin cucerirea pas cu pas a micilor portiuni de pamant scos de sub ape. Mai mult, in primele secole de viata, intreg orasul era cunoscut sub numele Civitas Rivoalti.

In anul 828, doi pescari au furat din Alexandria (Egipt) corpul Sfantului Apostol Marcu si l-au adus la Venetia unde a fost adapostit intr-o biserica dedicata lui. In acest fel, Sfantul Marcu, considerat fondatorul Bisericii Alexandriei, a devenit protectorul Venetiei si a imprumutat atat cartierului, cat si pietei centrale, numele sau.

Abia in 1968, dupa unsprezece secole in care corpul Sfantului Marcu a fost pastrat la Venetia, moastele acestuia au fost aduse inapoi in Egipt, la Alexandria, unde pot fi gasite in prezent.
 
Obiective turistice in San Marco
———————————————————————————————————————————————————–
Cele mai importante obiective turistice de pe teritoriul cartierului se afla, dupa cum spuneam si in deschidere, in Piata San Marco. Aici puteti gasi Palatul Ducal, resedinta dogilor venetieni, Basilica San Marco, impresionanta prin arhitectura [3], Torre dell’Orologio (Turnul cu ceas), Biblioteca Nazionale Marciana, construita de Jacopo Sansovino, Procuratura (Procuratie), intr-una din aripile careia se gaseste acum Muzeul Correr, si Clopotnita San Marco, de unde puteti privi Venetia de la inaltime.

Pe langa cele enumerate mai sus, San Marco gazduieste si alte obiective [4] turistice importante, cum ar fi Puntea Suspinelor [5], impartita cu Castello, aflata in spatele Palatului Dogilor, Podul Rialto, pe granita cu San Polo [6], superbul Teatru La Fenice, Chiesa di San Moisè sau impresionantul Palazzo Grassi.

Pentru ca Insula San Giorgio Maggiore face parte din San Marco, printre obiectivele turistice aflate pe teritoriul acestui sestiere vom trece si Biserica San Giorgio Maggiore. Fara indoiala ca tot ce am pomenit pana acum reprezinta doar o mica parte din ceea ce puteti vedea in San Marco si, pentru a il explora asa cum se cuvine, veti avea nevoie de timp.