- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Santa Croce

Situat in partea de nord-vest a Venetiei, Santa Croce este unul dintre cele 6 sestieri (cartiere [2]) ale orasului, fiind si cel care leaga centrul istoric de continent, prin Ponte della Liberta, via Piazzale Roma.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Numele cartierului vine de la biserica Santa Croce, care a fost daramata in 1810, in timpul cuceririi lui Napoleon. Dupa aceasta data, Santa Croce avea sa treaca printr-o serie de transformari, multe dintre cladirile vechi urmand sa fie demolate pentru a fi ridicate unele noi iar o parte dintre canale [3] fiind dragate pentru a crea spatiu de promenada.

In ciuda acestor modificari, Santa Croce ramane astazi poate cel mai inghesuit dintre cartierele Venetiei, fiind cunoscut pentru stradutele inguste si sufocante care il intretaie. Pe de alta parte, aceste stradute adapostesc si unele dintre cele mai bune restaurante si pizzerii din Venetia, asa ca o incursiune in acest paienjenis poate avea cateodata rezultate interesante, mai ales in plan culinar.

Din pacate, la nivel de ansamblu, toate lucrurile construite in secolul XX in Santa Croce, cu scopul de a oferi un acces mai facil in Venetia, si aici ne referim la Piazzale Roma cu ale ei parcari de autobuze, la portul pentru navele de croaziera sau la amenajarea insulei Tronchetto ca parcare, au facut acest cartier sa sufere, luandu-i ceva din frumusetea pe care celelalte sestieri inca o pastreaza.
 
Obiective turistice [4] in Santa Croce
———————————————————————————————————————————————————–
Poate ca Santa Croce nu este cea mai bogata zona din Venetia, in ceea ce priveste monumentele istorice, dar asta nu inseamna ca acestea lipsesc cu desavarsire. Pe teritoriul cartierului se gasec palatele Ca’ Pessaro si Fondaco dei Turchi, impreuna cu biserici [5] vechi ca San Stae [6], San Simeon Piccolo, San Simeon Grande sau San Nicolò da Tolentino.