Pe unul dintre malurile Canal Grande, in apropiere de varsarea acestuia in Bazinul San Marco, a fost ridicata in secolul XVII una dintre cele mai frumoase biserici din Venetia, Santa Maria della Salute.

Imagine simbolica a orasului plutitor, aceasta apare in multe dintre documentarele privitoare la arhitectura venetiana dar si in numeroase picturi lasate de faimosi artisti ca Michele Marieschi, Francesco Guardi, John Singer Sargent, Walter Sickert si, bineinteles, Canaletto.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Dupa ciuma din 1630, care se spune ca ar fi ucis aproape o treime din populatia Venetiei, senatul venetian a decis sa fie ridicata o biserica inchinata Fecioarei Maria. Dupa o competitie intre mai multi arhitecti ai vremii, proiectul i-a fost incredintat tanarului Baldassare Longhena.

Acesta a inceput constructia in 1631 insa dificultatile nu au intarziat sa apara. Solul nu era suficient de solid pentru a putea sustine aceasta structura masiva iar biserica avea sa fie finalizata foarte tarziu, abia in 1687, la 5 ani de la moartea lui Longhena.

In fiecare an, pe 21 noiembrie, se sarbatoreste Festa della Madonna della Salute. Venetienii construiesc un pod peste Canal Grande, dinspre San Marco spre Dorsoduro, pe care localnicii trec pentru a se inchina Fecioarei Maria iar gondolierii isi aduc vaslele, cu aceasta ocazie, pentru a fi binecuvantate de catre unul dintre preotii bisericii.
 
Arhitectura
———————————————————————————————————————————————————–
Biserica, privita de sus, are o forma octogonala, domul central fiind inconjurat de contraforti in stil baroc, care aveau sa faca structura mai stabila. Un alt dom, mai mic, se ascunde in spatele domului cel mare, alaturi de doua clopotnite delicate care il vegheaza.

Fatada construita din piatra de Istria a fost imbogatita cu numeroase sculpturi de ingeri si sfinti iar in varful domului se gaseste o statuie a Fecioarei Maria care binecuvanteaza orasul. Interiorul este, de asemenea, impresionant, gazduind un altar in stil baroc proiectat tot de Longhena si picturi inestimabile ale lui Titian si Tintoretto.
 
Cum se ajunge la Santa Maria della Salute
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge la Santa Maria della Salute, puteti folosi vaporetto Linia ACTV Linia 1, cu oprire la statia Salute.

Daca doriti sa ajungeti pe jos, cel mai probabil veti traversa Canal Grande pe Ponte dell’Accademia, veti face stanga spre galeria de arta Peggy Guggenheim si in curand, dupa ce treceti de aceasta, biserica se va inalta in fata dumneavoastra. Daca alegeti aceasta varianta, va recomandam sa aveti la dumneavoastra o harta detaliata, pentru a nu va rataci.
 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Construita intre: 1631 – 1687
Stil: Renascentist, Baroc
Arhitect: Baldassarre Longhena
Hram: Fecioara Maria
Locatie: Campo della Salute, Dorsoduro
Statie vaporetto: Salute
Linie ACTV: ACTV Linia 1
Program de vizitare: zilnic, intre orele 09:00-12.00 si 15:00-17:00
Pret intrare: Gratuit
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.