- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Ultima Revolutie analogica, o cutie a memoriei

Joi, 1 septembrie, incepand cu ora 19.00, in Noua Galerie [2] a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia a avut loc vernisajul proiectului Ultima Revolutie analogica, o cutie a memoriei. Acesta face parte din cel de-al doilea proiect national, intitulat “Romanian Cultural Resolution – documentary”, cu care Romania participa la cea de-a 54-a Bienala de Arta de la Venetia [3].

“Ultima Revolutie analogica, o cutie a memoriei” va cuprinde interventiile unor artisti de marca din estul si vestul Europei, precum: Stefan Constantinescu, Peter Forgacs, Zuzanna Janin, Via Lewandowski, Karen Mirza si Brad Butler, Liliana Moro, Deimantas Narkevicius, Yves Netzhammer.

Curatorii proiectului sunt Stefan Constantinescu si Xandra Popescu.

Reflectand viziunile autorilor si curatorilor asupra conceptelor de revolutie si diviziune geopolitica, expozitia va reuni, sub forma unei instalatii, o serie de lucrari video, o lucrare audio si o sculptura [4].

Daca valul de schimbari care a cuprins Nordul Africii si Orientul Mijociu a fost posibil datorita “Revolutiei digitale”, evenimentele din 1989 din Estul Europei pot fi grupate sub titlul generic de “Revolutie analogica”. Pentru revolutiile contemporane, libera circulatie a informatiei functioneaza ca un catalizator al revoltei sociale. In cazul revolutiilor din 1989, televiziunea a jucat un rol esential, realizand primul contact [5] intre doua lumi separate.

In acest sens, proiectul analizeaza relatia dintre evolutia tehnologica si revolutie iar la un nivel mai profund, ideea de diviziune prin politica zidurilor si granitelor.
Prin reconsiderarea trecutului, initiatorii proiectului deschid calea pentru o dezbatere mai larga despre politica granitelor. La douazeci de ani dupa caderea Zidului Berlinului, alte ziduri si bariere raman in picioare sau sunt construite in diferite parti ale lumii.

“Romanian Cultural Resolution – documentary” este un proiect initiat de Adrian Bojenoiu si Alexandru Niculescu si produs de Centrul pentru cultura contemporana Club Electro Putere. “RCR – documentary” reprezinta o platforma de documentare si cercetare a contextului artistic contemporan din Romania, urmarind solutiile si tendintele pe care artele vizuale le-au dezvoltat in ultimii ani. Participarea proiectului la cea de-a 54-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia este sustinuta de Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Ministerul Afacerilor Externe.

Proiectul va putea fi vizitat in perioada 1 septembrie – 27 noiembrie 2011, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, Palazzo Correr – Campo Santa Fosca, Cannaregio [6] 2214 – 30121, Venetia.

Informatii suplimentare
———————————————————————————————————————————————————–
Mai multe detalii referitoare la proiect puteti gasi pe site-urile www.memory-box.org [7] si www.clubelectroputere.ro [8].