- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Vaporetto

Plecand de la specificul Venetiei, oras care exploateaza caile navigabile, transformand canalele in drumuri, e usor de inteles utilitatea unui mijloc de transport public ca vaporasul.

Vaporasele venetiene parca sunt ceasuri elvetiene. Atat sunt de exacte. Ne-am intrebat de multe ori cum fac sa ajunga exact la ora trecuta in orar, chiar si atunci cand vremea este neprielnica sau cand pasagerii sunt foarte multi, fortand opriri mai lungi in statii. Se para ca si aici, ca peste tot, experienta le-a fost profesor bun venetienilor.
 
Scurt istoric
———————————————————————————————————————————————————–
Serviciul public de transport acvatic [2] a aparut in Venetia in 1881, atunci cand primul vaporas – Regina Margherita – a inceput sa faca curse regulate de-a lungul Canal Grande [3].

Astazi, compania care administreaza transportul public in regiunea Venetiei poarta numele de Azienda del Consorzio Trasporti Veneziano sau, mai scurt, ACTV. In prezent, aceasta detine 150 de ambarcatiuni [4], transportand anual aproximativ 100 milioane de pasageri.
 
Constructie
———————————————————————————————————————————————————–
In ciuda numelui ramas, “vaporetto [5]” provenind, bineinteles, de la “vapore” (abur), toate motoarele care echipeaza astazi ambarcatiunile ACTV sunt diesel. Cu o lungime de aproape 24 metri, o latime maxima de 4.22 metri si o greutate de 25 de tone, vaporasele au o capacitate de 210 pasageri.
 
Recomandari
———————————————————————————————————————————————————–
Se poate intampla sa mergeti o saptamana cu vaporasele venetiene, zi de zi, si sa nu va controleze nimeni biletul. Nu va bazati pe acest aspect si cumparati-va bilete. Amenzile sunt mari si cateodata e mai eficient sa apelati la un permis de transport pe mai multe zile, decat sa riscati inutil.

Sunt cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand va aflati intr-un asemenea mijloc de transport: nu purtati rucsac in spate, pentru ca puteti deranja alti calatori, fiti atenti la buzunare, pentru ca in inghesuiala pot fi si hoti, si, cel mai important, nu blocati coborarea altor pasageri daca dumneavoastra nu coborati.