- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Varujan Vosganian si Lucian Dan Teodorovici la Mantova

Cel mai important festival de literatura al Italiei se desfasoara anul acesta in perioada 7-11 septembrie. Din partea Romaniei, la editia din 2011, au fost invitati scriitorii Varujan Vosganian si Lucian Dan Teodorovici.

Participarea celor doi scriitori romani la Festivalul de Literatura de la Mantova, ca de altfel si cea a Stefaniei Mihalache la editia de anul trecut, este sustinuta de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

In cadrul variatului program al festivalului se inscrie dialogul care va avea loc vineri, 9 septembrie, la Palazzo Aldegatti din Mantova, intre Varujan Vosganian si scriitorul sarb Dragan Velikic. Manifestarea se va desfasura sub genericul „Voci Mitteleuropee” („Voci central europene”) si va fi moderata de scriitorul si eseistul italian Luca Rastello.

In seara aceleiasi zile, incepand cu ora 21.30, la Chiesa di Santa Maria della Vittoria, va avea loc sub genericul „Vento dell’Est” („Vant din Est”), un dialog intre Lucian Dan Teodorovici si scriitorul bulgar Gheorghi Gospodinov, moderat de jurnalista Marilia Piccone.

Impreuna cu scriitorul neerlandez Herman Koch, Lucian Dan Teodorovici va mai participa duminica, 11 septembrie, la Chiesa di Santa Maria della Vittoria, la un eveniment din cadrul sectiunii „Vocabolario Europeo” („Vocabular European”). Zece scriitori au fost invitati sa propuna un cuvant din limba lor materna, cu o semnificatie deosebita pentru fiecare dintre ei, urmand sa-si motiveze alegerea in timpul manifestarii. Lucian Dan Teodorovici a ales cuvantul „asteptare”.

Cu ocazia manifestarilor de la Mantova, vor fi prezentate recenta editie in limba italiana a romanului lui Varujan Vosganian, Cartea soaptelor (Il libro dei sussurri), publicata de editura Keller in traducerea Anitei N. Bernacchia, precum si cea a romanului lui Lucian Dan Teodorovici, Circul nostru va prezinta (La casta dei suicidi), publicata de editura Aìsara in traducerea Ilenei M. Pop.

Cele doua traducatoare, printre cele mai active din tanarul val de traducatori italieni de literatura romana, vor fi prezente la Festivalul de Literatura de la Mantova, participarea lor fiind sustinuta de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.