Italia este in intregime o poveste superba, care merita spusa iar si iar, de la nord la sud si de la est spre vest, fara teama ca se va termina vreodata. Pentru a cunoaste tara asta in amanunt, ne-ar trebui, probabil, mai multe vieti legate intre ele, dar ce sa facem cand avem doar una? De unde pornim si incotro ne indreptam, atunci cand incercam sa o descoperim?

Italia de Sud
———————————————————————————————————————————————————–
Daca am incepe din sud si am urca pe harta dinspre varful “cizmei”, am trece mai intai prin Sicilia, cu al ei farmec oriental si cu ale ei orase care par mai degraba africane decat europene. Palermo, Catania, Messina sau Siracuza, sunt doar cateva din locurile pline de istorie pe care le-am putea trece in revista aici.

Mai mult, n-am putea pleca mai departe, uitand de micile localitati de pe malurile Marii Mediterane, ca Taormina sau Cefalu, sau de insulitele inconjuratoare – Egadi si Eoliene, adevarate bijuterii vintage care impodobesc o insula nedrept de frumoasa.

Mai sus, pe partea de vest a Italiei, avem Coasta Amalfi, cu localitatile ei marunte care iti pot taia, pur si simplu, rasuflarea – Positano si Amalfi, sau Insula Capri, care nu mai are nevoie de nicio alta prezentare. Tot in zona asta, mergand spre nord, trecem pe langa anticele orase de la poalele Vezuviului – Pompei si Herculane, pentru a ajunge in exoticul Napoli, cu ale lui insule fermecatoare – Ischia si Procida.

Italia centrala
———————————————————————————————————————————————————–
Si mai la nord, avem Roma, oras pe care nu-l poti vedea in doar cateva zile. Aici trebuie sa stai cu anii, sa gusti pe indelete din modul de viata italian si sa descoperi, fara graba, istoria atat de dramatica a unui imperiu apus, dar inca mult prea viu, pe care o intalnesti la fiecare pas facut.

Indreptandu-ne tot spre nord, trecem prin Siena, al carui centru vechi, medieval, este inclus in patrimoniul UNESCO, prin Florenta, cu a ei cultura, pentru care tot n-am gasi timp destul intr-o viata, prin Pisa, mai la vest, cu al ei turn inclinat pe malul raului Arno, apoi traversam Italia spre est, pentru a ajunge in Rimini, pentru a lui “dolce vita”, urcam spre Bologna, cel mai vechi oras universitar al lumii, vizitam spectaculoasele Cinque Terre, dupa care poposim in Genova, intre munte si mare, pentru o perioada mai lunga de repaus.

Italia de nord
———————————————————————————————————————————————————–
Din Genova, plecam din nou la drum, ocolind prin nord-vest, vedem Torino, capitala Alpilor, Milano, pentru Piazza del Duomo, si ne pregatim de un finis triumfal, cu Verona, Vicenza, Padova si… Venetia. Aici putem ramane mai mult, chiar pentru tot restul vietii, pentru ca de Venetia, oricat de simpli si grabiti am fi in esenta, nu ne-am putea plictisi niciodata.

Bineinteles ca am uitat, de-a lungul calatoriei noastre imaginate pe pamant italian, o serie de locuri care meritau mentionate, dar cate sa cuprinzi in aproximativ o pagina de text?

Iar daca nu va place traseul ales de noi de-a lungul Italiei, puteti la fel de bine sa vi-l faceti singuri, pornind, de pilda, de undeva de sus, din nord spre sud, pentru ca mersul la vale este, de obicei, mai usor. Iar daca nu intentionati sa sfarsiti cu Venetia – o ultima sugestie din partea noastra, poate doriti sa incepeti cu ea…

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.