- Ghid Venetia - http://www.ghidvenetia.ro -

Venetia, intre vechi si nou

Cand ajungi pentru prima data in Venetia, ai puternica impresie ca te-ai intors in timp. Secole trecute se desfasoara sub ochii tai, fie si numai cat rotesti privirea, indiferent de punctul in care te afli.

Venetia are putine lucruri moderne si pe acestea le intrezaresti doar cu coada ochiului, ascunse destul de bine de zidurile batrane. Scuterele si masinile raman in urma undeva la intrare, avioanele sunt mult prea sus pentru a-ti atrage auzul si, implicit, privirea, iar singurele motoare pe care le auzi discret sunt cele ale barcilor, care se strecoara usor pe canalele inguste.

Mai mult, pentru fiecare lucru modern pe care il gasesti in Venetia, exista alte cateva care compenseaza prin vechime. Barcile cu motor sunt ascunse cateodata de gondole, produsele noi sunt adapostite de vechile vitrine ale pravaliilor iar oamenii timpurilor recente sunt cateodata ascunsi de masti [2].

Lumea are ocupatii pe care le avea si acum cateva sute de ani. Oamenii pescuiesc, se ocupa de comert sau de turism, desi folosesc pentru aceste indeletniciri mijloace mai moderne. Si chiar daca uneori sunt platiti cu cardul, esenta serviciilor pe care le ofera ramane aceeasi ca in trecut.

Ar trebui ca turistii sa inteleaga ca Venetia nu se vede, nu se aude si nici nu se cumpara. Venetia se respira si se simte in strafundul sufletului iar frumusetea pe care o pastrezi in priviri este cel mai bun suvenir cu care te poti intoarce acasa dupa o vizita in orasul acesta, in care timpul s-a oprit in loc.