Ca orice oras complet, Venetia are mai multe chipuri – unul orientat in interior, purtat de muzee, biserici si palate, si cel putin doua pe dinafara, antagonice – de zi si de noapte. Pentru a cunoaste Venetia in intregime, fara echivoc, orasul trebuie admirat atat ziua, prin aglomeratie si lumina clara, cat si noaptea, in liniste, prin forfota umbrelor impletite cu lumini timide.

Venetia, noaptea, este de-a dreptul spectaculoasa. Mai mult, Venetia, noaptea, poate fi mai fermecatoare ca ziua. Iar daca ne intrebati de ce, va spunem in ceea ce urmeaza…

In primul rand, pentru ca labirintul strazilor se goleste de oameni, permitand o apropiere mai mare intre cei care inca ratacesc si oras, ca entitate. Intimitatea nascuta astfel va aduce un mister care nu trebuie desconspirat – misterul pasilor care trec in departare prin linistea noptii sau, altfel spus, sentimentul ca oamenii pot gasi placere si in singuratate.

Apoi, noaptea, veti avea impresia ca Venetia se dedubleaza in apa. Omniprezenta, apa va ajuta fiecare luminita sa-si gaseasca o pereche identica, iar fondul sonor, acela pe care il cunoasteti prea bine, cu barci leganandu-se langa mal, cu valuri marunte lovindu-se de pereti vechi, va ridica misterul despre care vorbeam mai sus, la un alt nivel.

Tot noaptea, cladirile devin mai mari, mai misterioase, iar stradutele subtiri, care se deschid in pietele goale, fac trecerea atat de brusca, incat, ajunsi in mijlocul unui spatiu deschis, veti avea impresia ca e in totalitate al vostru. In Piata San Marco, de pilda, dupa miezul noptii, atunci cand nu e nimeni prin preajma iar spatiul pare rezervat doar pentru voi, va veti simti, probabil, asa cum s-a simtit Napoleon in 1797, cand, cucerit, orasul s-a plecat la picioarele lui.

Nu in ultimul rand, podurile de peste Canal Grande, puncte nodale din care, noaptea, Venetia poate fi inteleasa mai bine. Privelisti, umbre, lumini si pasi tacuti… Sa stai pe Ponte dell’ Accademia, privind spre Santa Maria della Salute, pe Podul Rialto, cu ochii atintiti spre miazazi, sau pe Ponte degli Scalzi, urmarind vaporasele de noapte care trec aproape goale, veti intelege sentimentul despre care am tot vorbit mai sus.

Fiorul acesta, pe care il puteti descoperi doar noaptea, in Venetia, va va ramane cu siguranta in suflet. Dupa ani, cand il veti cauta,convinsi ca a disparut de mult, il veti regasi ascuns in voi, pus bine la pastrare si, zambind melancolic, va veti face din nou bagajele. Cu siguranta…

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.