Daca aveti cel putin doua zile la dispozitie si ati optat, in prima zi, pentru traseul Piazzale Roma – Piazza San Marco, va propunem pentru a doua zi o calatorie in nordul lagunei venetiene, desfasurata in mare parte pe apa, in care veti vizita unele dintre cele mai spectaculoase insule italiene, Murano si Burano.

Pe langa acestea, in scurtul nostru periplu de o zi, va asteapta si alte puncte de interes pe care ar fi pacat sa le ocoliti, mentionand aici insula-cimitir San Michele, Mazzorbo – sora siameza a insulei Burano, si paradisul verde, Torcello.
 
Din Piazzale Roma pana pe San Michele
Durata estimata: 1 ora
———————————————————————————————————————————————————–
Cu vaporasul Liniei ACTV Linia 42, care pleaca din Piazzale Roma (statia Scomenzera), puteti ajunge pe insula San Michele in aproximativ 30 de minute. Calatoria se desfasoara in prima parte pe Canal Grande iar mai apoi pe Canale di Cannaregio, pana la limita nordica a orasului. Iesit in larg, vaporasul ocoleste Venetia prin nord, pana la statia Fondamente Nove, de unde se desprinde in directia Murano. Prima statie dupa Fondamente Nove este Cimitero, unde puteti cobora pentru a vizita San Michele.

Vizita nu va dura, probabil, mai mult de jumatate de ora, pentru ca insula este micuta si nu sunt multe de vazut. Pe de alta parte, veti fi cu siguranta impresionati de linistea pe care o veti gasi aici, dupa agitatia Venetiei lasate in urma.

Pe San Michele, puteti vizita Biserica San Michele in Isola, construita spre sfarsitul secolului XV de arhitectul renascentist Mauro Codussi si, bineinteles, cimitirul umbrit de chiparosi in care sunt ingropati compozitorul rus Igor Stravinsky, scriitorul Joseph Brodsky si poetul Ezra Pound.
 
Murano
Durata estimata: 3 ore
———————————————————————————————————————————————————–
Pentru a ajunge pe Murano, puteti lua de la statia Cimitero San Michele, de aceasta data, atat vaporasul Liniei ACTV Linia 41, cat si vaporasul Liniei ACTV Linia 42. Oricare dintre acestea va va aduce pe insula sticlei, unde puteti cobori chiar la prima statie, Murano Colonna.

De aici, puteti merge spre dreapta, intrand pe Fondamenta dei Vetrai, pentru a vizita, de-a lungul canalului Rio dei Vetrai, magazinele cu produse din sticla, si pentru a cumpara, in functie de disponibilitati, suveniruri.

Mai apoi, trecand pe langa Biserica San Pietro Martire, pe stanga, veti ajunge la Canal Grande di Murano, pe care il puteti traversa pe singurul pod construit peste acesta, Ponte Vivarini. Coborand de pe pod, mergeti in dreapta pe Riva Longa si faceti stanga pe Fondamenta Marco Giustinian, unde veti gasi Museo del Vetro (8€) si, putin mai incolo, Biserica Santa Maria e San Donato, doua obiective interesante pe care le puteti vizita.

La intoarcere, pe acelasi drum, veti ajunge din nou langa Biserica San Pietro Martire. Aici, traversand micutul canal Rio dei Vetrai pe podul San Pietro Martire, veti pasi in mica piateta Campo Santo Stefano, unde puteti admira turnul cu ceas ridicat in secolul XIX.

Mergeti apoi de-a lungul Rio dei Vetrai, pe Fondamenta Daniele Manin, pana la intersectia cu Viale Garibaldi (Bressagio) si intrati pe aceasta. Pe partea dreapta, indreptandu-va spre Farul din Murano, puteti avea norocul sa gasiti deschisa una dintre fabricile de sticla, unde, absolut gratuit, privind prin usile deschise, puteti vedea cum mesterii sticlari dau forma acestei materii nobile.

Mai departe, ajungand la far, veti astepta vaporetto Linia ACTV Linia LN (Laguna Nord) pentru a va imbarca spre Burano.
 
Mazzorbo si Burano
Durata estimata: 2 ore
———————————————————————————————————————————————————–
Calatoria intre cele doua insule, Murano si Burano, va dura putin peste 30 de minute. Drumul pe apa va permite sedimentarea informatiilor inmagazinate pe Murano si va face loc celor care va asteapta pe Burano, de o natura, sa-i spunem, preponderent vizuala.

Desi nu sunt multe de vazut pe Mazzorbo, puteti cobori aici, la prima statie pe care personalul vaporasului o va anunta. Insula, ocupata in mare parte de vii, are un aer salbatic, cateva casute colorate punctand ici si colo marea de verde. Nu are rost sa stati foarte mult pe Mazzorbo, pentru ca Burano se afla la doar o aruncatura de bat, cele doua insule fiind legate printr-un pod de lemn.

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pe Burano, odata ajunsi, e sa va pierdeti pe stradute. Nu cautati obiective turistice, ca oricum nu veti gasi prea multe pe insula, si mai bine mergeti in zig zag pe aleile inguste, pentru a va bucura de coloritul casutelor aliniate ca la parada. Opriti-va la umbra daca simtiti ca obositi, beti apa multa daca este prea cald, dar incercati sa acoperiti cat mai mult din insula, la pas, pentru ca asta este, probabil, cel mai pitoresc loc pe care laguna venetiana il adaposteste.

Iar daca vreti obiective turistice pe Burano, puteti vizita Muzeul Dantelei (5€) si Biserica San Martino, cu al ei turn inclinat.
 
Torcello
Durata estimata: 1 ora
———————————————————————————————————————————————————–
Drumul este scurt pana pe Torcello – numai cateva minute – si il puteti parcurge cu vaporasul Liniei ACTV Linia T, pe care il puteti lua de pe malul nordic al insulei Burano.

Odata ajunsi pe insula, aveti la dispozitie, in mare, un singur traseu. Pornind de la statia de vaporetto, spre dreapta, veti intra pe Fondamenta del Borgognoni pentru a va indrepta spre centrul insulei. Veti trece, la un moment dat, pe langa Ponte del Diavolo si veti ajunge destul de repede in Piazza Torcello, unde se gasesc principalele puncte de interes: Catedrala Santa Maria Assunta (5€), Biserica Santa Fosca, Museo di Torcello (3€) si Tronul lui Attila.
 
Intoarcere la Fondamente Nove (Venetia)
Durata estimata: 1 ora
———————————————————————————————————————————————————–
La intoarcere, veti lua acelasi vaporas Linia ACTV Linia T pana pe Burano si, din apropierea statiei unde va va lasa acesta, veti lua vaporasul Liniei ACTV Linia LN, in directia Murano/ Fondamente Nove (Venetia). Drumul pana la Fondamente Nove, unde va trebui sa coborati, va dura aproximativ 45 de minute.
 
De la Fondamente Nove pana in Piazzale Roma
Durata estimata: 30 minute/ 1 ora
———————————————————————————————————————————————————–
In functie de ora la care ajungeti la Fondamente Nove, pentru a ajunge inapoi in Piazzale Roma, puteti opta pentru una dintre urmatoare variante:

Daca este inca devreme, va puteti imbarca la Fondamente Nove pe vaporasul Liniei ACTV Linia 42. Cu acesta, veti inconjura Venetia aproape in totalitate, si veti ajunge in Piazzale Roma in aproximativ o ora. Parcursul va atinge partea estica a Venetiei, San Pietro di Castello si Sant’Elena, va continua pe langa malul sudic al orasului pana in Bazinul San Marco, unde vaporasul va intra pe Canale della Giudecca, pentru un ultim zig zag intre insula San Giorgio Maggiore, insula Giudecca si Zattere (faleza sudica a Venetiei).

Daca este tarziu, puteti lua de la Fondamente Nove vaporasul Liniei ACTV Linia 41, cu care veti ajunge in cel mult jumatate de ora in Piazzale Roma, pe acelasi drum pe care l-ati parcurs la dus.
 
Recomandari
———————————————————————————————————————————————————–

  • Timp: Daca, pe hartie, calculul ne arata ca durata totala a acestui traseu nu ar trebui sa depaseasca 9 ore, lucrurile, in practica, ar putea sta diferit. De aceea, daca nu va incumetati sa renuntati la unele dintre obiectivele turistice propuse de noi, pentru a avea suficient timp, va sfatuim sa incepeti calatoria din Piazzale Roma in jurul orei 10:00, pentru a ajunge inapoi in Venetia pana la ora 20:00.
  • Transport: Pentru acest traseu, trebuie sa aveti in posesie un permis de calatorie valabil cel putin 12 ore (16€). Daca planuiti sa stati mai multe zile la Venetia, puteti cumpara din timp un permis valabil 48 ore (28€), 72 ore (33€) sau chiar 7 zile (50€).
  • Transport: Atunci cand va pregatiti sa va imbarcati pe un vaporetto, aveti grija sa nu il luati in directie opusa. Pentru a fi siguri, puteti intreba personalul vaporasului care este directia spre care se indreapta acesta.
  • Murano: Aveti grija la falsuri! Este, intr-adevar, destul de greu sa faceti diferenta intre originale si obiecte de sticla facute in China, chiar si acestea din urma avand, de multe ori, garantie, insa un indiciu care va poate da de gandit poate fi chiar pretul. Daca este foarte ieftin, atunci sunt mari sanse ca produsul sa fie un fals.
  • Murano & Burano: Pentru muzee (Muzeul Sticlei de pe Murano si Muzeul Dantelei de pe Burano), e bine sa stiti ca puteti cumpara din Venetia un permis in valoare de 18€ care va da dreptul sa vizitati atat muzeele din Piazza San Marco (Palatul Dogilor, Muzeul Correr etc.), cat si aceste doua muzee aflate pe insulele mai sus amintite.
  • Burano: Mancarea este mai scumpa pe Burano si, daca va ganditi sa va opriti la un restaurant pe insula, verificati costurile din meniu, care este postat, de obicei, la intrare.

 
Pe scurt
———————————————————————————————————————————————————–
Buget total estimat: 60€ (bilet intrare obiective turistice, masa, permis vaporetto)
Durata totala estimata: 9 ore
Obiective turistice: San Michele: Biserica San Michele in Isola, Cimitirul San Michele; Murano: Museo del Vetro (Muzeul Sticlei), Biserica Santa Maria e San Donato, Farul din Murano; Burano: Museo del Merletto (Muzeul Dantelei), Biserica San Martino; Torcello: Catedrala Santa Maria Assunta, Biserica Santa Fosca, Museo di Torcello, Tronul lui Atilla, Ponte del Diavolo.
 
Harta
———————————————————————————————————————————————————–

View Larger Map

Author: Ghid Venetia

Posted on Categories Gallery

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.